Home » Știri » Ce crede ministrul Justiției despre grațiere și amnistie

Ce crede ministrul Justiției despre grațiere și amnistie

Sebastian Rotaru / 17.01.2017, 10:30
Ce crede ministrul Justiției despre grațiere și amnistie

Decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, precizând că în cursul zilei va avea o discuţie pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Justiției a mai spus că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”. Iordache a mai spus că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150%, arătând că sunt 19.000 de locuri în penitenciare şi 27.000 de deţinuţi, relatează News.ro.

Întrebat, marţi dimineaţă, la intrarea la CSM, despre o posibilă lege a graţierii, ministrul Justiţiei a spus că au existat discuţii pe această temă cu reprezentanţii penitenciarelor şi ai asociaţiilor profesionale şi că nu trebuie negat că în acest moment gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150 la sută.

„Nu trebuie să negăm faptul că în acest moment gradul de încărcare la nivelul penitenciarelolr este foarte mare, în jur de 150 la sută. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO, chiar sub sancţiunea plăţii multor milioane de euro, din cauza condiţiilor care există în peniteciare. În acelaşi timp, dacă pornim astăzi construcţia unui penitenciar pentru 500-600 de locuri, timpul minim de execuţie este de cinci ani, deci până în 2021 gradul de încărcare nu poate fi diminuat”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că decizia unei posibile legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului, precizând că în cursul acestei zile se va întâlni cu premierul Sorin Grindeanu pentru discuţii pe această temă: „Voi discuta (cu premierul, n.r.), repet, este un subiect foarte important, iar decizia trebuie să fie a Guvernului. Eu am argumentele tehnice şi spun ceea ce se întâmplă în penitenciare, dar decizia este a Guvernului”.

Întrebat dacă se va merge pe aministie şi graţiere, ministrul Justiţiei a spus că, din punctul său de vedere, aministia nu trebuie avută în vedere, ci doar graţierea, dar cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”.
„Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. Din 2002, când s-a dat ultima lege care vizează graţierea, dar bineînţeles cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei şi asa mai departe”, a mai arătat ministrul Justiției.

Ministrul Justiției a precizat că sunt 19.000 de locuri în penitenciare şi 27 000 de deţinuti, iar în alte state sunt încarceraţi alţi peste 11.000 de români.