Home » Știri » Mită în obiecte de mobilier pentru un înalt magistrat: DNA l-a pus sub acuzare

Mită în obiecte de mobilier pentru un înalt magistrat: DNA l-a pus sub acuzare

Octavian Palade / 14.11.2016, 13:16
Mită în obiecte de mobilier pentru un înalt magistrat: DNA l-a pus sub acuzare

Fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa este cercetat de procurorii DNA, după ce ar fi primit mobilier de la un om de afaceri pentru a da soluţii favorabile în dosare privind licitaţii.

DNA îl cercetează pe fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa Nicolae Stanciu, care în prezent este vicepreşedinte al instanţei. Acesta est acuzat că ar fi primit obiecte de mobilier în valoare de peste 14.000 de lei pentru vila sa de la un om de afaceri pentru a da soluţii favorabile în dosare privind licitaţii la care a participat societatea afaceristului, scrie news.ro.

Astfel, anchetatorii DNA afirmă că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Nicolae Stanciu, pe atunci preşedintele Curţii de Apel Constanţa, şi un om de afaceri au făcut o înţelegere în baza căreia magistratul a primit foloase materiale, pentru ca, în schimb, să îl ajute pe afacerist să obţină soluţii favorabile în cadrul litigiilor înregistrate sau care urmau să fie înregistrate pe rolul Curţii de Apel Constanţa.

Procurorii adaugă că foloasele materiale primite de magistrat au constat în obiecte de mobilier în valoare totală de 14.815 lei, ”folosite la amenajarea ultimului etaj (etajul al doilea) al vilei magistratului”. Obiectele de mobilier ar fi fost fost livrate la locuinţa lui Nicolae Stanciu pe 21 decembrie 2012.

DNA anchetează licitații suspecte

”Protecţia juridică oferită de magistrat a constat în ajutorul pe care acesta, ca preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, urma să îl dea în pronunţarea unor soluţii favorabile societăţii deţinute de omul de afaceri, în dosarele care urmau să se înregistreze pe rolul acelei instanţe, în legătură cu licitaţiile la care a participat societatea. Această protecţie s-a şi concretizat în pronunţarea de către Nicolae Stanciu (împreună cu alţi doi membri ai completului) a unei decizii prin care au fost respinse plângerile formulate de concurenţii societăţii deţinute de omul de afaceri în cadrul unei proceduri de achiziţii publice”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, ”ca urmare a respingerii, prin această hotărâre, a plângerilor formulate de concurenţi, societatea omului de afaceri a câştigat licitaţia cu valoarea ofertată de 21.023.335 lei, în detrimentul unei alte societăţii declarate câştigătoare anterior, de autoritatea contractantă, care ofertase contractul la valoare ofertată mai mică”.

OUG nr. 34/2006 stipulează că, împotriva desemnării câştigătorului licitaţiei de către autoritatea contractantă, ceilalţi participanţi pot face contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), decizia CNSC putând fi atacată la curtea de apel competentă. Decizia curţii de apel este definitivă, mai menționează DNA.