Home » Știri » Mohamed Abrini, suspectul în atcurile de la Paris și Bruxelles, adus la Paris şi inculpat

Mohamed Abrini, suspectul în atcurile de la Paris și Bruxelles, adus la Paris şi inculpat

Sebastian Rotaru / 30.01.2017, 15:28
Mohamed Abrini, suspectul în atcurile de la Paris și Bruxelles, adus la Paris şi inculpat

Mohamed Abrini, suspectul-cheie în atacurile de la Paris şi Bruxelles, a fost inculpat luni, la Paris, de către un judecător antiterorist în ancheta cu privire la atenattele de la 13 noiembrie 2015.

Deţinut în Belgia, unde a fost arestat pe 9 aprilie, el a fost predat Franţei luni, pentru a i se aduce la cunoştinţă incluparea,l la Palatul de Justiţie din capitala franceză, unde a sosit escortat de GIGN, au anunţat avocaţii acestuia într-un comunicat, relatează AFP, citată de News.ro.

”Judecătorul de instrucţie nu i-a pus întrebări”, au declarat avocaţii săi, Emmanuel Pierrat şi Stanislas Eskenazi,

Mohamed Abrini a fost identificat mai întâi drept unul dintre suspecţii-cheie în atentatele de la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi, după ce a fost surprins de camere de supraveghere alături de Salah Abdeslam, cu două zile înainte de atacuri, la bordul unui automobil Clio negru, cu care urmau să fie aduşi atacatorii sinucigaşi la Stade de France.

În fugă timp de câteva luni, Mohamed Abrini a fost arestat după ce a fost recunoscut drept ”omul cu pălărie” care apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere din aeroportul de la Bruxelles, pe 22 martie, însoţit de doi jihadişti, înainte ca aceştia să comită atentatul sinucigaş.

Atacurile de la 22 martie, în metrou şi pe aeroportul din capitala belgiană, s-au soldat cu 32 de morţi.

Avocaţii săi au deplâns faptul că Mohamed Abrini este inculpat atât în Franţa, cât şi în Belgia, pentru atentatele de la Paris, şi că Bruxellesul a deschis la rândul său o procedură.

”State de drept, ca Franţa şi Belgia, pot ele oare să judece un justiţiabil de două ori pentru aceleaşi fapte?”, întreabă ei, ceea ce, în opinia lor, ridică ”probleme de proceduri inextricabile”.

”Justiţia franceză vrea să îl priveze de mărturie pe domnul Abrini atât în timpul instrucţiei, cât şi în timpul unui eventual viitor proces, la Paris, al atentatelor de la 13 noiembrie 2015”, adaugă el.