Home » Știri » Moscova dezminte implicarea în presupusa încercare de asasinare a prim-ministrului Muntenegrului

Moscova dezminte implicarea în presupusa încercare de asasinare a prim-ministrului Muntenegrului

George Stanciu / 07.11.2016, 15:55
Moscova dezminte implicarea în presupusa încercare de asasinare a prim-ministrului Muntenegrului

Moscova a dezminţit orice implicare într-o presupusă încercare de asasinare a prim-ministrului muntenegrean, Milo Djukanovic, dar şi într-un complot ce viza organizarea unei lovituri de stat în Muntenegru, pentru a bloca aderarea statului la NATO. Dezminţirea apare în spațiul public după ce autorităţile din Muntenegru i-au acuzat pe naţionaliştii ruşi că au încercat să organizeze o lovitură de stat.

”Desigur că noi dezmintem în mod categoric posibilitatea implicării unui oficial în organizarea unor activităţi ilegale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peşkov.

Un procuror special muntenegrean a transmis în noaptea de duminică faptul că ”naţionaliştii ruşi” au orchestrat o tentativă de asasinat asupra premierului Milo Djukanovic. Iniţial, autorităţile acuzaseră forţele paramilitare sârbe cu privire la organizarea loviturii de stat.

Magistratul Milivoje Katnici a arătat că premierul prooccidental urma să fie împușcat de un lunetist profesionist. Apoi, puciştii ar fi preluat legislativul, pentru a-și aduce la putere propriul executiv.

Cu toate acestea, nu există deovezi că Moscova ar fi fost, de fapt, în spatele acestui complot.

”Nu avem dovezi că statul rus este implicat în vreun fel […], dar avem dovezi că doi naţionalişti din Rusia sunt printre organizatori”, afirmă Katnici.

Magistratul a afirmat omologul său sârb a ținut persoanele respective “sub supraveghere” şi că le-a împiedicat să-și ducă planurile la bun sfârșit, arată news.ro.

“Aceste persoane nu mai sunt pe teritoriul Serbiei. Nu ştiu unde sunt acum, în Rusia sau în altă parte”, a declarat Katnici.

Autorităţile din Muntenegru au arestat aproximativ 20 de oameni pe 16 octombrie, în ziua alegerilor din Muntenegru. Iniţial, suspecţii au fost identificaţi ca fiind membri ai grupărilor paramilitare din Serbia. Între timp, anchetatorii au descoperit că aceștia sunt de cetăţeni sârbi şi muntenegreni, iar 14 persoane sunt încă în arest.

De când şi-a declarat independenţa de Serbia, Muntenegru s-a apropiat în ultimii zece ani de UE şi NATO.