Home » Știri » A murit Sofica Dumitrașcu, judecătoare CSM

A murit Sofica Dumitrașcu, judecătoare CSM

Sebastian Rotaru / 20.01.2017, 16:08
A murit Sofica Dumitrașcu, judecătoare CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat, vineri, decesul fostei judecătoare Sofica Dumitrașcu.

„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profundul regret pentru încetarea din viață, după o grea suferință, a doamnei Sofica Dumitrașcu, fost judecător în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ne exprimăm, totodată, înalta apreciere pentru întreaga sa activitate profesională pusă în slujba justiției române și transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis CSM, relatează Agerpres.

Sofica Dumitrașcu este judecătoarea care, în aprilie 2006, a decis eliberarea lui Omar Hayssam pe motive medicale. Acesta a reușit să fugă din România la scurt timp, eveniment ce a dus la demisia procurorului general de atunci, Ilie Botoș, și a șefilor serviciilor de informații.

Sofica Dumitrașcu a făcut parte și din completul de judecată care l-a condamnat pe Hayssam la 20 ani închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak. În iulie 2013, Omar Hayssam a fost adus în țară și încarcerat.

În 2009, judecătoarea a promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție, după care s-a pensionat în anul 2014. A activat apoi ca avocat, unul dintre clienții săi fiind Gigi Becali, care i-a fost și verișor.

Printre ultimele dosare soluţionate de judecătoarea Sofica Dumitraşcu se află şi cel în care Ilie Rachieru, directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată. În aceeaşi cauză a fost condamnat şi Liviu Gheorghiu, director general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti (la data trimiterii în judecată), la cinci luni de închisoare, tot cu suspendare condiţionată, pentru dare de mită în formă continuată. De menţionat că judecătoarea Dumitraşcu a avut în atenţie şi celebrul dosar „Portul“.