Home » Știri » NATO va sprijini acțiunile UE împotriva migrației la Marea Mediterană

NATO va sprijini acțiunile UE împotriva migrației la Marea Mediterană

George Stanciu / 27.10.2016, 16:45
NATO va sprijini acțiunile UE împotriva migrației la Marea Mediterană

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că Alianță Nord-Atlantică a luat decizia de a susține operațiunile UE îndreptate împotriva traficanților de migranți la Marea Mediterană.

Mai multe vase și avioane ce aparțin NATO urmează să fie mobilizate în viitorul apropiat pentru a ajuta operațiunea timp de două săptămâni, a mai adăugat Stoltenberg. Grecia şi Turcia vor fi statele care vor oferi navele care să susțină Operaţiunea UE Sophia, a arătat secretarul general.

În plus, Italia, Spania şi Turcia vor fi furnizori ai aeronavelor pentru operațiune, iar alte state membre NATO vor analiza dacă este cazul să se implice în operațiune, de asemenea. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre NATO, la Bruxelles.

În același timp, buldozerele au început demolarea taberei improvizate din portul francez Calais, cunoscută sub numele de „Jungla”, după ce autoritățile au declarat că aceasta a fost golită. Operațiunea de demolare s-a intensificat pe parcursul zilei de joi şi are ca scop îndepărtarea mai multor corturi şi adăposturi improvizate, magazine şi cantine din tabără, unde și-au făcut veacul mii de migranţi care voiau să ajungă în Marea Britanie, arată news.ro.

Autoritățile franceze au transmis că 5,596 de persoane au fost evacuate de-a lungul acestei operațiuni complexe, care a fost demarată luni. Mai multe autobuze au transferat migranţi în centre de primire aflate pe întreg teritoriul Franței, unde urmează să locuiască în următoarele luni şi să depună cereri de azil.

Cu toate acestea, zeci de migranţi au fost văzuți în împrejurimile taberei, cu toate că autoritățile au anunțat că aceasta a fost golită. Prefectul Fabienne Buccio, reprezentanta statului în regiune, a transmis că autoritățile au încheiat înregistrarea migranților, urmând transferul lor către alte zone ale Franței.