Home » Știri » Primarul New York-ului vrea să șteargă baza de date cu numele imigranţilor ilegali

Primarul New York-ului vrea să șteargă baza de date cu numele imigranţilor ilegali

Octavian Palade / 11.11.2016, 15:26
Primarul New York-ului vrea să șteargă baza de date cu numele imigranţilor ilegali

Primarul newyorkez a declarat că baza de date cu numele imigranţilor ilegali ar putea să fie ştearsă pentru a nu ajunge la Donald Trump.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a spus vineri dimineaţă că baza de date cu identitatea tuturor imigranţilor ilegali din metropola americană nu va fi prezentată fără o ”luptă adevărată” administraţiei prezidenţiale a lui Donald Trump. Primarul a mai precizat că are de gând să şteargă baza de date pentru a nu ajunge în mâinile magnatului republican, care a promis că va deporta milioane de imigranţi ilegali încă din prima sa zi de mandat la Casa Albă, relatează CNN, potrivit news.ro.

Bază de date respectivă cuprinde datele personale a peste 850.000 de newyorkezi care deţin un card municipal de identificare.

Cardul a fost introdus anul trecut, ca o dovadă gratuită de identificare, care poate să fie obţinută prezentând un număr limitat de documente. Aceasta înseamnă că este uşor accesibil pentru jumătate de milion de newyorkezi, care trăiesc în lipsa unui statut legal de imigranţi.

Datele persoanale ale celor care deţin acest card municipal, inclusiv adresa şi data naşterii, sunt stocate într-o bază criptată, potrivit autorităţilor locale. Informaţii personale ale imigranţilor ilegali nu pot fi prezentate autorităţilor federale în lipsa permisiunii din partea administraţiei municipale de resurse umane.

În plus, solicitanţii acestui card municipal nu trebuie să-şi prezinte statutul de imigranţi.

Baza de date cu imigranți va fi distrusă

Bill de Blasio a dat asigurări că datele personale ale imigranţilor newyorkezi vor fi protejate în faţa viitoarei administraţii prezidenţiale.

Președintele ales nu a cerut în mod public informaţii despre baza de date newyorkeză, dar declaraţiile sale din timpul campaniei au stârnit îngrijorare cu privire la soarta imigranţilor ilegali după venirea miliardarului republican la Casa Albă.

Trump a promis în prima parte a campaniei că-i va deporta pe cei 11 milioane de imigranţi ilegali care trăiesc în Statele Unite. Mai mult, el a mai spus că va pune bazele unei unităţi speciale pentru gestionarea deportărilor.

Miliardarul şi-a modificat ulterior discursul şi a spus că se va concentra mai degrabă pe identificarea şi eliminarea rapidă a imigranţilor ilegali condamnaţi penal.

Trump s-a declarat împotriva oricărei forme de graţiere pentru imigranţii ilegali din Statele Unite.

”Trump poate să schimbe nişte legi federale, dar constituţia protejează foarte multe drepturi şi puteri ale autorităţilor locale”, a menționat primarul New York-ului.

Bill de Blasio i-a asigurat pe imigranţii ilegali că metropola va rămâne un sanctuar şi după venirea la putere a lui Donald Trump.

Primarul a ținut să confirme că va trece o lege care permite distrugerea bazei de date până la sfârşitul anului.

”Nu vom distruge familii. Vom face tot ce putem pentru a rezista unei presiuni”, a declarat primarul.

New York-ul este cunoscut ca un oraş sanctuar, care le permite imigranţilor ilegali să evite deportarea. Trump a ameninţat însă că va bloca finanţarea de la bugetul federal pentru oraşele americane care pratică o asemenea politică.

Pe de altă parte Bill de Blasio a declarat că l-ar invita cu bucurie la cină pe Donald Trump.