Home » Știri » Nicolas Sarkozy a fost trimis în judecată

Nicolas Sarkozy a fost trimis în judecată

Sebastian Rotaru / 07.02.2017, 14:52
Nicolas Sarkozy a fost trimis în judecată

Un magistrat a cerut ca fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, să fie judecat, în urma unor nereguli depistate în campania sa electorală din 2012.

În urma acuzațiilor împotriva lui Nicolas Sarkozy, care a condus Franța din 2007 până în 2012, s-a cerut ca acesta, dacă este găsit vinovat, să petreacă un an în spatele gratiilor, anunță Reuters.

Avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, a descris procesul ca fiind „stuipd” și a spus că va depune un recurs împotriva acestuia.

Unul dintre cei doi magistrați au dispus această cauză, spunând că Nicolas Sarkozy a cheltuit mai mulți bani decât trebuia, în ciuda avertismentelor contabililor săi.

Unele surse, care au dorit să își păstreze anonimatul, au declarat că alți 13 martori vor depune mărturie în acest proces. Tot avocatul a mai precizat că unul dintre cei doi magitrați care se ocupă de dosar a semnat deja un ordin de probă.

Predecesorul conservatorului Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2011, după retragerea sa, pentru deturnarea fondurilor publice, menite să îi țină pe aliații politici la locuri de muncă fantomă.

Aceasta a fost primul oficial arestat în Franța, după ce Marshal Philippe Petain, un colaborator nazis, a fost arestat în anul 1945.

Conservatorul Francois Fillon, care și-a învins rivalii, inclusiv pe Sarkozy, pentru a deveni candidatul de centru-dreapta la alegerile prezidențiale din 2017, a fost implicat într-un scandal legat de plățile unor fonduri publice către soția și copiii săi.

Candidatul de extremă dreapta, Marine Le Pen este, de asmenea, urmărită de către Parlamentul European, deoarece trebuie să restituie niște banii cu care și-a plaătit garda de corp și o altă persoană.

Alegerile prezidențiale din Franța sunt programate să aibă loc în două tururi, respectiv pe 27 aprilie și 7 mai, iar favorită în cursă este Marine Le Pen, prședintele Frontului Național.