Home » Știri » Nicușor Dan: PSD încearcă „deliberat” să blocheze accesul USR în alegeri

Nicușor Dan: PSD încearcă „deliberat” să blocheze accesul USR în alegeri

Octavian Palade / 27.10.2016, 15:23
Nicușor Dan: PSD încearcă „deliberat” să blocheze accesul USR în alegeri

Nicușor Dan, liderul Uniunii Salvați România, acuză PSD de încercarea „deliberată” de a bloca accesul USR în alegeri, afirmând că social-democraţii vor depune 100-200 de contestaţii la birourile electorale.

Nicușor Dan a acuzat joi, într-o conferinţă de presă, Partidul Social Democrat că vrea să depună un număr de până la 200 de contestaţii la birourile electorale în privinţa listelor Uniunii. ”În 10 ani nimeni nu a reuşit să ne oprească, nu va reuşi acum să ne oprească un condamnat penal, Liviu Dragnea”, a declarat liderul USR, potrivit news.ro.

”E o încercare deliberată a PSD de a bloca accesul USR în alegeri”, a spus Nicușor Dan în debutul conferinţei de presă.

El menţionat câteva fapte relevante, din punctul său de vedere: la început nu au avut aprobarea primarilor PSD de a amplasa corturi pentru strângerea de semnături; au fost făcute trei contestaţii de către PSD pentru invalidarea candidaţilor USR pentru diaspora; o contestaţie PSD la cele 350.000 de semnături depuse de USR; o contestaţie PSD a protocolului de fuziune USR-USB; contestaţia PSD la semnul electoral al USR depus la BEC.

”Şi avem informaţii de la colegii noştri din ţară că pe listele de candidaturi pe care le depunem azi în toate cele 42 de circumscripţii, vom avea 100-200 de contestaţii PSD. Toate aceste fapte denotă, aşa cum am spus la început, o tentativă deliberată a PSD de a bloca un partid, USR, pentru participarea în alegeri”, a mai acuzat șeful USR.

Nicușor Dan a susţinut că se întâmplă exact acelaşi lucru pe care l-au făcut social-democrații în luna noiembrie 2014, la alegerile prezidenţiale, când au încercat să-i oprească pe românii din diaspora să voteze.

”Acum încearcă să oprească un partid nou, care promovează valori total opuse PSD, să participe la alegeri. Este vorba de un drept fundamental, care ţine de existenţa unui stat democratic: dreptul de a alege şi de a fi ales. (…) Indiferent ce va urma în procedurile judiciare, vom continua lupta, vom continua să luptăm pentru valorile pe care le-am anunţat de la înfiinţare. E o luptă de 10 ani, în 10 ani nimeni nu a reuşit să ne oprească, nu va reuşi acum să ne oprească PSD şi cu atât mai puţin un condamnat penal, Liviu Dragnea”, a mai spus președintele USR.

Nicușor Dan se teme de acţiunile PSD

Nicuşor Dan a adăugat că realmente îi este teamă că în anumite judeţe candidaţii USR nu vor putea să se prezinte la alegeri, ca urmare a demersurilor PSD.

Tribunalul Bucureşti a decis că formațiunea condusă de Nicușor Dan nu poate folosi sigla la alegerile de pe 11 decembrie și a respins contestaţia formulată de formațiunea politică după ce Biroul Electoral Central a respins, la rândul lui, semnul electoral al partidului, motivând că nu se deosebeşte de cel al USB de la alegerile locale, în condițiile în care fuziunea dintre cele două partide nu a fost finalizată. Decizia magistraților este definitivă.

 

USR şi USB au cerut pe data de 29 septembrie Tribunalului Bucureşti să înscrie în registrul partidelor fuziunea prin absorţie a celor două partide.

Instanţa a admis miercuri cererea şi a decis înregistrarea în registrul partidelor politice a modificărilor aduse statutului şi componenţei organelor de conducere. Decizia tribunalului poate fi atacată cu apel în termen de cinci zile de la transmiterea hotărârii.