Home » Știri » Premierul britanic spulberă visul lui Nigel Farage: Nu va fi ambasador în SUA

Premierul britanic spulberă visul lui Nigel Farage: Nu va fi ambasador în SUA

Octavian Palade / 22.11.2016, 10:30
Premierul britanic spulberă visul lui Nigel Farage: Nu va fi ambasador în SUA

Premierul Marii Britanii a anunţat că nu este vacantă poziţia de ambasador britanic în SUA, după ce Trump a susţinut numirea liderului UKIP, Nigel Farage.

Biroul prim-ministrului britanic a anunţat marţi dimineaţă că, deşi mulţi oameni şi-ar dori ca Nigel Farage să fie numit în funcţia de ambasador al Marii Britanii la Washington DC, această poziţie nu este vacantă şi este imposibilă numirea liderului UKIP, relatează Reuters, potrivit news.ro.

”Nu există o poziţie vacantă. Avem deja un ambasador excelent în Statele Unite ”, a declarat purtătorul de cuvânt de pe Downing Street.

Reacţia Guvernului britanic vine după ce republicanul Donald Trump a dat de înțeles că Farage ar fi excelent pentru poziţia de ambasador al Marii Britanii la Washington DC.

Nigel Farage l-a vizitat sâptămâna trecută pe preşedintele ales Donald Trump în penthouse-ul său din Trump Tower, după ce a făcut o aluzie la faptul că ar putea să reprezinte o punte pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale dintre Londra şi Washington.

”Suntem doar turişti”, a declarat liderul UKIP în faţa Trump Tower.

Premierul britanic Theresa May ar putea să se întâlnească cu Donald Trump abia la începutul anului viitor. Pe de altă parte, Farage a susţinut că criticile lansate de aceasta la începutul campaniei electorale ar ameninţa relaţiile bilaterale dintre Washington şi Londra.

Numirea lui Nigel Farage, cerută cu insistență

UKIP a cerut numirea europarlamentarului Nigel Farage în poziţia de ambasador al Marii Britanii în Statele Unite, deoarece acesta ar reprezenta singura alegere raţională după venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

”Nigel Farage ar trebui să fie numit de la 1 ianuarie 2017 în poziţia de ambasador în Statele Unite”, se arată într-un comunicat de presă semnat de liderii formaţiunii antiimigraţioniste, printre care se numără şi vicepreşedintele şi purtătorul de cuvânt pentru comerţ internaţional al UKIP.

Antiimigraţioniştii susţin că relaţia specială cultivată în ultimele decenii între Marea Britanie şi Statele Unite ar trebui să devină şi mai importantă după ieşirea din UE. De asemenea, formaţiunea britanică aminteşte în comunicat de relaţiile bune ale lui Nigel Farage cu Donald Trump.

”O relaţie mult mai bună decât are oricine altcineva din viaţa publică britanică”, potrivit comunicatului UKIP.

Nigel Farage a spus că victoria surprinzătoare a republicanului Donald Trump poate să fie catalogată drept un referendum supradimensionat pentru Brexit. Comparaţia liderului britanic antiimigraţionist are legătură cu ideea că cele două naţiuni şi-au recăpătat suveranitatea prin vot.

”Numirea lui Nigel Farage este în interesul naţional. Alternativa este un nume din sistemul ministerului de Externe, care cu siguranţă că nu posedă aceeaşi empatie sau înţelegere pentru următoarea administraţie americană. Nigel Farage este cea mai bună alegere pentru ambasadorul britanic în Statele Unite”, se mai precizează în comunicatul UKIP.

Farage a acţionat în calitate de consultant ocazional pentru campania republicană şi a apărut la un eveniment de campanie alături de Donald Trump.