Home » Știri » Nivel-record al producției de petrol. OPEC a redus livrările

Nivel-record al producției de petrol. OPEC a redus livrările

Octavian Palade / 10.11.2016, 12:46
Nivel-record al producției de petrol. OPEC a redus livrările

Producţia OPEC de petrol a atins un nivel-record în octombrie şi se va menţine la un nivel ridicat şi în noiembrie. Cartelul are dificultăți în reducerea livrărilor.

Supraproducția de petrol și dificultățile create de aceasta sunt scoase în evidență de un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, potrivit MarketWatch, citat de news.ro.

OPEC a decis în luna septembrie, la Alger, să reducă livrările de petrol cu până la 2%, pentru a limita excedentul de ofertă de pe piaţa mondială care a dus la scăderea cotaţiilor. De atunci, membrii organizaţiei nu au reuşit să cadă de acord asupra contribuţiei fiecăruia la îndeplinirea acestui obiectiv.

Potrivit unui raport lunar referitor la piaţa petrolului, producţia OPEC a crescut în octombrie cu 230.000 de barili de petrol pe zi, la un nivel-record de 33,83 milioane de barili de petrol pe zi, cu mult peste plafonul maxim propus.

Nivelul de producţie arată că OPEC ar trebui să reducă livrările de petrol cu 830.000-1,33 milioane de barili pe zi, pentru a ajunge la plafonul convenit la întâlnirea de la Alger.

„Nu putem anticipa rezultatul reuniunii de pe 30 noiembrie, dar puteam vedea amploarea sarcinii care ne aşteaptă”, se precizează în raport.

Producţia OPEC a crescut în octombrie pentru a cincea lună consecutiv, după revenirea activităţilor în Nigeria şi Libia, iar livrările Irakului au atins un record de 4,59 milioane de barili pe zi.

Sarcina de restrângere a livrărilor de petrol este îngreunată de producători din afara OPEC, cum ar fi Rusia, Brazilia, Canada şi Kazahstan, care cresc de asemenea producţia.

”Asta înseamnă că şi 2017 ar putea fi un an de creştere a livrărilor, la fel ca în 2016”, consideră AIE.

Pe de altă parte, AIE a menţinut estimarea referitoare la creşterea cererii în acest an şi în 2017, la 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, chiar dacă preţurile au scăzut în ultimii doi ani.

Căderea preţurilor petrolului de la peste 100 de dolari pe baril la jumătatea anului 2014 la sub 50 de dolari pe baril în prezent a obligat companiile să reducă cheltuielile şi locurile de muncă, afectând economii ale unor state membre ale OPEC, în special pe cea a Venezuelei.