Home » Știri » Noi reguli pentru firmele care pun pe piață produse ecologice. Detaliul care trebuie să apară pe etichetă, de la 1 ianuarie 2022

Noi reguli pentru firmele care pun pe piață produse ecologice. Detaliul care trebuie să apară pe etichetă, de la 1 ianuarie 2022

Alexandru Cazacu / 09.09.2021, 14:20
Noi reguli pentru firmele care pun pe piață produse ecologice. Detaliul care trebuie să apară pe etichetă, de la 1 ianuarie 2022

De la începutul anului viitor, firmele care pun pe piață produse ecologice se vor supune unor noi reguli, după cum se arată într-o ordonanță a Guvernului. Ce trebuie să facă din 2022 cei care produc și etichetează produsele ecologice, veți afla în rândurile care urmează.

Noi reglementări pentru firmele care pun pe piață produse ecologice

După cum vă spuneam, de la începutul anului 2022, producția și etichetarea produselor ecologie vor fi suspuse unor noi reguli, potrivit unei ordonanțe de guvern prin care se va aplica un regulament european.

Mai exact, este vorba despre Regulamentul (UE) 848/2018 care stabilește normele în ceea ce privește producția ecologică și etichetarea produselor ecologice. Acesta se va aplica în legislația din România de la începutul lui 2022. Cu toate acestea, deoarece va fi nevoie de noi documente subsecvente în acest sens, Guvernul a adoptat un nou act normativ pentru modificarea legii cu privire la produsele ecologice din țara noastră, adică OUG 34/2000, potrivit avocatnet.ro.

Așadar, noul act normativ (OG 10/2021) stabilește că producătorii ecologici certificați vor putea folosi termenii ”eco”, ”bio” sau ”ecologic” pe etichetele produselor în toată Uniunea Europeană și în orice limbă a țărilor membre.

Ce produse vor etichetate cu sintagma ”ecologic”

De asemenea, sintagma ”ecologic” va putea fi trecută chiar și pe produsele care trec de la o producție neecologică la un ecologică, dacă acestea sunt în conformitate cu dispozițiile regulamentului european menționat. Cu toate acestea, ele vor avea trecut pe etichetă și numărul de cod al organului de control din România care l-a autorizat.

În plus, asemenea produselor ecologice, alimentele preambalate care sunt produse în conversie vor putea să aibă o etichetă inscripționată cu logo-ul UE, însă, în acest caz, pe etichetă trebuie să apară obligatoriu și următoarele mențiuni:

  • Agricultură UE – când materia primă agricolă a fost cultivată în Uniunea Europeană;
  • Agricultură non-UE, dacă materia primă provine din state terțe;
  • Agricultură UE/non-UE – în cazul în care doar o parte din materiile prime agricole a fost cultivată în UE, iar altă parte într-o țară terță.
Noi reglementări pentru firmele care introduc pe piață produse ecologice
Noi reglementări pentru firmele care introduc pe piață produse ecologice

Alte modificări aduse de OG 10/2021

Pe lângă noile reguli prezentate mai sus, OG 10/2021 mai stabilește că de la începutul anului viitor, cultivatorii de produse ecologice nu vor mai putea utiliza răsadurile care nu sunt obținute din agricultura ecologică. Acum, acest lucru este permis doar cu autorizația organismelor de control aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit sursei citate.

Un alt aspect important care trebuie menționat îl reprezintă faptul că, operatorii sau grupurile de operatori care desfășoară activități de producție, pregătire, distribuție, depozitare, import, export și de introducere pe piață a produselor ecologice vor fi nevoiți să își înregistreze activitatea și să se supună controlului unui organism de control aprobat.

De asemenea, ordonanța adoptată de Guvern prevede că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este instituția care va trebui să înregistreze cererile de înscriere și care va acorda autorizații pentru firmele sau persoanele care doresc să introducă pe piața sau să exporte produse ecologice. Totodată, atât importul, cât și exportul acestor produs se va face conform Regulamentul (UE) 848/2018.