Home » Știri » Nou record al pictorului român Adrian Ghenie: Sume colosale pentru două tablouri scoase la licitație

Nou record al pictorului român Adrian Ghenie: Sume colosale pentru două tablouri scoase la licitație

Octavian Palade / 16.11.2016, 10:24
Nou record al pictorului român Adrian Ghenie: Sume colosale pentru două tablouri scoase la licitație

Două tablouri semnate de pictorul român Adrian Ghenie au fost vândute de casa Christie’s cu peste 5,3 milioane de dolari, la New York.

Două lucrări ale pictorului român Adrian Ghenie, denumite ”The Bridge” şi ”Flight into Egypt”, au fost vândute cu peste 5,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s marţi seară, la New York, se arată pe site-ul oficial al organizatorilor, scrie news.ro.

Licitaţia de artă postbelică şi contemporană organizată de casa Christie’s marţi seară, la Rockefeller Plaza din New York, a generat încasări totale de 276.972.500 de dolari în contul organizatorilor.

The New York Times menționează că artistul român Adrian Ghenie este noul star de pe piaţa licitaţiilor de artă, cariera şi valoarea operelor sale aflându-se într-o ascensiune spectaculoasă.

Astfel, un tablou al pictorului român, ”The Bridge”, realizat în 2015, pe care casa Christie’s l-a prezentat alături de o lucrare a lui Francis Bacon -, evaluat între 1,5 milioane şi 2 milioane de dolari, a depăşit estimările specialiştilor şi a fost vândut cu 3.943.500 milioane de dolari.

Noul deținător al tabloului este un colecţionar asiatic care s-a aflat în sala de licitaţii, dar a refuzat ca identitatea să îi fie dezvăluită în presă.

O a doua lucrare semnată de Adrian Ghenie, intitulată ”Flight into Egypt”, evaluată între 800.000 şi 1,2 milioane de dolari, a depăşit la rândul său aşteptările şi a fost vândut cu 1.387.500 de dolari.

În luna octombrie, tabloul ”Nickelodeon”, realizat de Adrian Ghenie în 2008 – reprezentând opt siluete estompate purtând paltoane ample -, a fost lotul principal la o licitaţie organizată de casa Christie’s din Londra şi s-a vândut cu 9 milioane de dolari. Prețul a depăşit de peste patru ori estimările specialiştilor şi a fost mult mai mare în comparaţie cu precedentul tablou semnat de Ghenie, care a ajuns într-o colecţie privată, contra unui preţ de aproximativ 650.000 de dolari.

Cu numai câteva luni înainte, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, tot la Londra, tabloul ”Sunflowers in 1937”, pictat de Adrian Ghenie în 2014 şi care reprezintă o reinterpretare a capodoperei lui Vincent Van Gogh, în contextul apariţiei nazismului, a fost vândut cu 4,5 milioane de dolari, depăşind de peste cinci ori estimările specialiştilor.

Adrian Ghenie s-a născut în anul 1977 la Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în anul 2001.