Home » Știri » Când va fi numit un nou șef la Autoritatea Electorală Permanentă. Ce așteaptă parlamentarii

Când va fi numit un nou șef la Autoritatea Electorală Permanentă. Ce așteaptă parlamentarii

Octavian Palade / 16.11.2016, 13:31
Când va fi numit un nou șef la Autoritatea Electorală Permanentă. Ce așteaptă parlamentarii

Un nou președinte la Autoritatea Electorală Permanentă ar putea fi numit abia în 2017. Parlamentul va lua act săptămâna viitoare de demisia Anei Maria Pătru.

Conducerea Camerei Deputaţilor şi cea a Senatului urmează să se reunească săptămâna viitoare pentru a lua act de demisia Anei Maria Pătru de la şefia AEP, potrivit unor surse parlamentare, citate de news.ro. Un nou președinte al instituţiei nu ar urma să fie însă numit până la începutul mandatului viitorului Parlament.

Astfel, conducerea Parlamentului ar putea să se reunească cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare, pentru o şedinţă a Birourilor Permanente reunite, în care să se ia act de demisia Anei Maria Pătru.

Totuși, Parlamentul nu va lua o decizie cu privire la noul şef de la Autoritatea Electorală Permanentă, lăsând numirea în sarcina viitorului Legislativ, care va începe să funcţioneze efectiv abia în luna februarie 2017. Motivul se referă la campania electorală şi la dificultatea de a convoca un plen, fiind nevoie şi de decizii la nivelul grupurilor parlamentare pentru a susţine candidaţii pentru funcţia de preşedinte al AEP.

O altă cauză care duce la aceste întârzieri este că partidele aşteaptă să vadă configurarea viitoarei majorităţi parlamentare pentru a lua o decizie cu privire la persoana susţinută în funcţie.

Legea de organizare a AEP prevede că preşedintele este numit prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalităţile cu pregătire şi experienţă în domeniul juridic sau administrativ.

Ana Maria Pătru a demisionat marţi seară de la șefia Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a anunţat avocatul acesteia, Cristian Ene, la ieşirea de la audierile de la DNA Ploieşti.

Ana Maria Pătru, urmărită penal pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, a fost reţinută marţi seară de procurorii DNA Ploieşti. Fosta șefă AEP este acuzată că a pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale sume de bani reprezentând contravaloarea unui imobil în Bucureşti şi a unei maşini, în schimbul derulării unor contracte încheiate de societate cu Autoritatea de stat.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ancheta DNA în cazul Anei Maria Pătru reprezintă o surpriză „foarte, foarte neplăcută”, iar dacă se dispune urmărirea penală, aceasta trebuie să plece din funcţie. ĂPreședintele a adăugat că nu crede că ancheta va afecta alegerile sau mersul instituţiei.