Home » Știri » Nuclearelectrica: Fondul Proprietatea vrea schimbarea Danielei Lulache de la conducerea companiei

Nuclearelectrica: Fondul Proprietatea vrea schimbarea Danielei Lulache de la conducerea companiei

Octavian Palade / 22.11.2016, 14:35
Nuclearelectrica: Fondul Proprietatea vrea schimbarea Danielei Lulache de la conducerea companiei

Fondul Proprietatea dorește schimbarea Consiliului de Administraţie şi a directorului general de la Nuclearelectrica, Daniela Lulache. 

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei Nuclearelectrica, se opune reînnoirii mandatului Consiliului de Administraţie al companiei de stat şi a conducerii executive, cerând acţionarilor să voteze împotrivă la Adunarea Generală a Acționarilor din 9 decembrie şi să aprobe începerea unui proces de recrutare a unui nou CA de către Ministerul Energiei, scrie news.ro.

Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica a convocat acţionarii pentru data de 9 decembrie, pentru a vota reînnoirea mandatului membrilor CA şi a directorului general Daniela Lulache pentru încă patru ani, începând din 25 aprilie 2017.

“Fondul Proprietatea solicită acţionarilor să voteze împotriva reînnoirii mandatelor actualului Consiliu şi directorului general şi să aprobe demararea de către Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, în concordanţă cu principiile de guvernanţă corporativă prevăzute de OUG 109/2011 şi Legea 111/2016. Solicitarea Fondului a fost formulată prin introducerea unui punct adiţional pe ordinea de zi a AGA, urmând ca Nuclearelectrica sa publice  ordinea de zi actualizată în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a transmis marți Fondul.

În același timp, reprezentanţii acestuia precizează că mandatul directorului general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, nu poate fi prelungit automat şi solicită ca noul CA, odată numit, să organizeze o procedură de selecţie separată pentru această funcţie.

“Considerăm că propunerea de reînnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general al Nuclearelectrica este inacceptabilă pentru acţionari, având în vedere că membrii Consiliului nu au adoptat măsuri de contracarare a scăderii valorii de piaţă a companiei, care a generat pierderi de peste 2 miliarde de lei acţionarilor de la listarea companiei în septembrie 2013. Ca urmare, atât profitabilitatea companiei, cât şi valoarea sa de piaţă sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, când a început mandatul actualului Consiliu”, a precizat Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Acesta este de părere că actualul Consiliul de Administraţie şi directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, nu au acţionat în interesul acţionarilor.

Fondul Proprietatea, nemulțumit de valoarea de piață

Fondul este nemulţumit că valoarea de piaţă a companiei a scăzut cu aproximativ 60% de la listarea sa în 2013, ceea ce înseamnă pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de acţionarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezintă pierderile suportate de Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al companiei.

De asemenea, între anii 2013 şi 2015 profitul net al companiei a scăzut cu 65%, în timp ce remuneraţiile totale ale membrilor conducerii executive şi nonexecutive au crescut cu 46% în aceeaşi perioadă, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei.

Fondul mai acuză actualul CA că nu a propus sau implementat niciun program de reducere a costurilor pentru a contracara scăderea accelerată a profitabilităţii.

“Este de aşteptat ca un consiliu diligent si care acţionează în interesul companiei şi acţionarilor, să implementeze măsuri de reducere a costurilor pentru a atenua scăderea sau chiar a menţine marjele de profitabilitate”, adaugă reprezentanţii Fondului Proprietatea.

În plus, aceștia sunt de părere că CA al Nuclearelectrica s-a angajat în negocieri pentru “costisitorul proiect” privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 şi a refuzat să facă publice sumele cheltuite până în prezent cu acest proiect, în loc să facă demersuri pentru a asigura finanţarea retehnologizării reactorului 1.