Home » Știri » Numărul de șomeri în România, evoluție oscilantă: Care este rata șomajului

Numărul de șomeri în România, evoluție oscilantă: Care este rata șomajului

Octavian Palade / 03.11.2016, 09:42
Numărul de șomeri în România, evoluție oscilantă: Care este rata șomajului

Numărul de șomeri în România a ajuns la un nou nivel minim în luna septembrie.

Numărul de şomerilor a scăzut în luna septembrie sub 520.000, atingându-se un nou nivel minim al ultimilor opt ani, potrivit news.ro.

Astfel, cifra șomajului a coborât în septembrie cu 9.212 faţă de luna precedentă, până la 519.866, nivel minim înregistrat 2008, în timp ce rata şomajului a ajuns la 5,9%, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata şomajului în luna august a fost de 6%, când în România erau 529.078 şomeri.

Numărul de şomeri a scăzut intens în ultimul an, cu aproximativ 110.000, de la 630.251 în luna septembrie 2015, relevă datele revizuite de INS.

În ceea ce privește distribuția pe sexe, rata șomajului este în continuare mai mare în rândul bărbaţilor, 6,7% în luna septembrie, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 4,8%.

În acest an s-au înregistrat evoluții fluctuante ale ratei șomajului, cu scăderi în primele patru luni ale anului, în iunie, în august şi septembrie, precum şi creşteri în lunile mai şi iulie.

Numărul de șomeri, în creștere în anumite regiuni

Diminuarea ratei șomajului este determinată în primul rând de creşterea pieței forței de muncă, mai ales în zonele dezvoltate din jurul marilor orașe.

Chiar și așa, firmele se plâng tot mai des de lipsa forţei de muncă calificate, care duce la limitarea dezvoltării afacerilor din România.

Numărul locurilor de muncă vacante din economia românească a crescut în trimestrul al doilea cu 20,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 57.100, deși rata şomajului este încă ridicată în unele zone.

Conform datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la sfârşitul lunii august, 421.273 şomeri erau înregistraţi oficial, însemnând o rată a şomajului de 4,8%.

Printre județele care au un nivel al șomajului ridicat se numără Teleorman, cu 12%, şi Vaslui, cu 11,5%.

Analiștii afirmă că zonele cu şomaj ridicat sunt caracterizate prin calificarea slabă a forţei de muncă şi printr-un grad scăzut de educaţie.

Numărul de şomeri este calculat prin anchete în gospodării, acestea arătând că rata șomajului este, în realitate, mai mare.