Home » Știri » O nouă pauză umanitară se desfășoară la Alep

O nouă pauză umanitară se desfășoară la Alep

George Stanciu / 04.11.2016, 15:29
O nouă pauză umanitară se desfășoară la Alep

O nouă pauză umanitară, cu o durată de zece ore, a fost decretată de Rusia, aliata regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, și a intrat în vigoare în dimineața zilei de vineri în Alep, orașul împărţit între Guvern şi rebeli. Inițiativa riscă să se dovedească inutilă, după eşecul unui prim armistiţiu de același fel.

Un prim armistiţiu „umanitar” unilateral desfășurat pe o perioadă de trei zile, implementat la Alep de armatele rusă şi siriană, prevedea încetarea atacurilor din oraș, a expirat pe 22 octombrie fără ca civilii şi răniții să poată fi evacuați și fără ca  retragerea combatanţilor din cartierele din estul oraşului, controlate de rebeli, să aibă loc.

Opt culoare umanitare, create pentru aceste scopuri de retrategere, au rămas goale.

După anunţarea noului armistiţiu, miercuri, Yasser Al-Youssef, reprezentant al rebelilor din gruparea Nureddin Zinki, a afirmat că inițiativa rușilor este „fără valoare”.

„Rusia nu a respectat vreuna dintre iniţiativele pe care le-a lansat”, a afirmat el, denunţând „o instrumentalizare politică şi mediatică cu scopul scăderii presiunilor internaţionale exercitate asupra Moscovei”.

„Acest anunţ nu are vreo valoare, iar pe noi nu priveşte”, a mai adăugat liderul rebel. „Noi nu avem încredere în ruşi”, a concluzionat Al-Youssef, arată news.ro.

De asemenea, ONU a reacţionat cu privire la noua pauză umanitară, susținând că „operaţiunile umanitare nu pot fi subordonate unor iniţiative politice sau militare”.

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, consideră că un astfel de armistițiu, cu o durată atât de scurtă, este „departe de a fi suficient”.

Rusia nu a mai efectuat raiduri aeriene asupra cartierelor din estul orașului Alep începând cu data de 18 octombrie.

Armistiţiul apare pe fondul ofensivei lansate de rebeli pe 28 octombrie, aceasta pornind din exteriorul oraşului și având ca țintă zona de vest, într-o încercare de a sparge asediul pe care Rusia și Siria l-au impus asupra Alepului.

Mai bine de 260.000 de persoane trăiesc în aceste cartiere, fără acces la ajutoare umanitare începând cu luna iulie şi riscând să rămână fără hrană, arată ONU.