Home » Știri » Obama, discuții cu liderii UE. Ce asigurări vor, înainte de învestirea lui Trump

Obama, discuții cu liderii UE. Ce asigurări vor, înainte de învestirea lui Trump

Octavian Palade / 18.11.2016, 13:22
Obama, discuții cu liderii UE. Ce asigurări vor, înainte de învestirea lui Trump

Barack Obama discută cu principalii lideri europeni, care vor asigurări înainte de învestirea în funcţie a miliardarului Donald Trump.

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit vineri cu liderii Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Spaniei, la Berlin, pentru a purta discuții despre mai multe probleme economice și de securitate cu care se confruntă partenerii transatlantici, cu aproximativ două luni înainte de schimbarea administraţiei SUA, informează Associated Press, potrivit news.ro.

Reuniunea este, probabil, ultima în acest format, înainte ca lui Obama să îi expire mandatul, pe 20 ianuarie.

Adunați în jurul unei mese rotunde, în biroul cancelarului Angela Merkel, liderii au discutat zâmbind, însă nu au făcut nicio declaraţie importantă înainte ca jurnaliştii să părăsească sala. Ei urmează să ofere declaraţii de presă după întâlnire.

Puși în faţa unui viitor nesigur în privinţa relaţiilor transatlantice, în cursul administraţiei Trump, reuniunea de vineri este prima după victoria surpriză a republicanului în alegeri la care iau parte Obama, premierul britanic Theresa May, preşedintele francez Francois Hollande, premierul spaniol Mario Rajoy, cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Matteo Renzi, potrivit Deutsche Welle. Liderii UE vor încerca să obţină asigurări din partea actualului preşedinte al SUA.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a pus sub semnul întrebării scutul de securitate oferit de 70 de ani de NATO pentru aliaţii SUA şi a atras atenția că ar putea retrage ţara sa din acordul nuclear cu Iranul, obţinut cu greu.

De asemenea, magnatul a descris încălzirea climatică drept o „farsă”, ceea ce i-a speriat pe ecologişti şi pe cercetători, care se tem că Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris.

Una dintre promisiunile făcute de Trump în campanie este și aceea privind retragerea SUA din acordurile de liber-schimb, ceea ce ar pune în pericol negocierile privind acordul TTIP cu UE. De altfel, Comisia Europeană a îngheţat deja discuţiile în această privinţă.

Totuși, înainte de reuniunea de vineri, Obama şi-a exprimat optimismul precaut că Trump şi-ar putea îmblânzi poziţia după ce va fi învestit.

Obama, sfaturi pentru Trump

„Ceva din responsabilităţile solemne ale funcţiei (…) te obligă să te concentrezi, cere seriozitate”, a declarat liderul de la Casa Albă într-o conferinţă de presă alături de gazda sa, cancelarul german Angela Merkel.

“Şi dacă nu eşti serios în privinţa acestei slujbe, atunci probabil că nu o vei ocupa prea mult timp. Pentru că va scoate la lumină probleme”, a mai spus Obama.

În condiţiile în care Marea Britanie se pregăteşte să iasă din UE după referendumul din iunie, Obama a insistat şi asupra importanţei ca Europa să rămână unită şi le-a cerut statelor membre să nu ia parteneriatul transatlantic drept ceva sigur.

„UE rămâne una dintre cele mai mari realizări politice şi economice ale lumii. Iar o asemenea reuşită trebuie să fie îngrijită”, a declarat Obama. „Realizările pe care le-am văzut pe acest continent, în comparaţie cu Europa divizată de secolul trecut, ne arată cât este de important să lucrăm împreună”, a mai spus liderul american.

Admiraţia lui Trump faţă de liderul rus Vladimir Putin a pus sub semnul întrebării atitudinea sa faţă de decizia Rusiei de a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi în privinţa rolului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

Înainte de întâlnirea de vineri, liderul de la Casa Albă şi-a exprima speranţa că Trump „este dispus să înfrunte Rusia, când deviază de la valorile şi normele internaţionale”.

Întâlnirea de vineri încheie vizita de două zile a lui Obama la Berlin. Acesta va pleca în cursul zilei în Peru.