Home » Știri » Obama în Grecia: Restructurarea datoriei elene, punct fierbinte al discuțiilor

Obama în Grecia: Restructurarea datoriei elene, punct fierbinte al discuțiilor

Octavian Palade / 15.11.2016, 15:33
Obama în Grecia: Restructurarea datoriei elene, punct fierbinte al discuțiilor

Președintele SUA, Barack Obama, s-a întâlnit cu preşedintele şi cu premierul elen şi a pledat pentru restructurarea datoriei Greciei.

Barack Obama s-a întâlnit marţi cu omologul său elen Prokopis Pavlopoulos şi cu premierul Alexis Tsipras, în prima etapă a ultimului turneu al lui Obama ca lider al Statelor Unite, relatează news.ro, citând presa din Grecia.

Potrivit acelorași surse, pe agenda discuţiilor se află restructurarea datoriilor elene.

Obama a fost întâmpinat cu onoruri la sosirea la Palatul Prezidenţial de la Atena. „Popoarele noastre au legături istorice de prietenie şi cooperare. Sunt convins că succesorul dumneavoastră, Donald Trump, va continua pe aceeaşi cale”, a cooperării, i-a spus liderul elen omologului său american.

Liderul de la Casa Albă, la rândul său, a descris Grecia drept „sursa a atât de multe idealuri şi valori care au ajutat la construcţia Americii”. El ținut să asigure că Washingtonul este „pregătit să stea umăr la umăr cu poporul elen” în faţa provocărilor viitoare.

Obama a lăudat Atena pentru „modul umanitar şi plin de compasiune” în care a administrat criza refugiaţilor, însă a cerut o mai mare unitate în lume în faţa afluxului de migranţi care fug de războaie şi sărăcie.

Referitor la apartenența la NATO, Obama a subliniat că este o structură „absolut vitală” şi „piatra de temelie a securităţii” Greciei.

La finalul declaraţiilor de presă comune cu Pavlopoulos, preşedintele american s-a declarat nerbdător să viziteze Acropolele. „Ai ceva obiective de văzut în Grecia”, a adăugat acesta.

Obama s-a întâlnit și cu premierul Alexis Tsipras. „Alegerea dumneavoastră de a vizia Grecia în ultimul dumneavoastră turneu poate trimite mesaje importante (…). Este o mare plăcere şi onoare că aţi făcut Grecia una dintre opririle voastre”, i-a spus şeful Executivului grec președintelui SUA.

Premierul elen şi-a exprimat speranţa că vor exista „evoluţii pozitive” în privinţa Ciprului, dar şi a datoriei Greciei.

Vizita lui Obama, speranță pentru reducerea datoriei Greciei

Obama a ținut să sublinieze necesitatea restructurării datoriei Greciei, avertizând că austeritatea nu este o soluţie, dacă nu este însoţită şi de alte măsuri.

„Reformele nu sunt uşoare, dar sunt necesare pentru a face economia mai competitivă”, a precizat preşedintele Statelor Unite, care a descris Grecia drept un prieten, aliat şi partener al SUA.

Miercuri, preşedintele american va merge la Acropole, unde va rosti un discurs despre provocările globalizării. După aceea, Obama va pleca la Berlin, în următoarea etapă a turneului.

Este prima vizită a unui preşedinte american în Grecia din 1999 până acum, când Bill Clinton a mers la Atena. Guvernul elen a descris evenimentul drept unul „major”.

Premierul Tsipras speră că preşedintele american va convinge creditorii Greciei, în special UE şi FMI, să accepte o reducere a datoriei publice – o povară pentru economia elenă.