Home » Știri » Obama nu vede cu ochi buni evoluțiile din Siria, iar în privința Ucrainei, speră la pace

Obama nu vede cu ochi buni evoluțiile din Siria, iar în privința Ucrainei, speră la pace

Octavian Palade / 21.11.2016, 09:29
Obama nu vede cu ochi buni evoluțiile din Siria, iar în privința Ucrainei, speră la pace

Barack Obama vrea să se facă pace în Ucraina până când va părăsi Casa Albă, însă nu este la fel de optimist în privinţa Siriei.

Preşedintele SUA, Barack Obama, declară că vrea să se ajungă la pace în războiul din estul separatist prorus al Ucrainei înainte să părăsească fotoliul de la Casa Albă în luna ianuarie.

Pe de altă parte, liderul american nu este optimist în privinţa războiului din Siria, transmite Radio Free Europe-Radio Liberty, citat de news.ro.

Obama a criticat, de asemenea, rolul pe care-l joacă Rusia şi Iranul în războiul civil din Siria, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o duminică, după încheierea summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) de la Lima.

Liderul SUA a declarat că a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin, duminică, despre Ucraina şi „necesitatea să facem lucrurile să avanseze”.

„L-am îndemnat să le spună negociatorilor săi să coopereze cu noi, cu Franţa, cu Germania, cu Ucraina să vadă dacă putem face asta până mi se încheie mandatul”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Rusia îi susţine pe separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei, într-un conflict soldat cu aproape 10.000 de morţi.

Obama, sfaturi pentru Trump

Victoria obţinută de Donald Trump în alegeri a fost primită cu emoţie la Kiev, după ce miliardarul l-a elogiat pe liderul de la Kremlin în campania sa prezidenţială.

Obama a mai afirmat că nu este optimist în legătură cu viitorul apropiat al Siriei, unde forţele guvernamentale sunt susţinute de avioane de război ruse, care bombardează partea rebelă a oraşului Alep (nord).

Președintele SUA a menționat că, având în vedere susţinerea Rusiei şi Iranului faţă de Guvernul lui Bashar al-Assad, este „foarte dificil să vezi o modalitate prin care opoziţia moderată, chiar şi formată militar şi angajată, să îşi poată menţine poziţia”.

Liderul american a precizat că îl va lăsa pe Trump să-şi „prezinte platforma şi argumentele”, însă a sugerat că va vorbi dacă acesta va ameninţa valorile fundamentale ale Statelor Unite.

Obama l-a îndemnat pe Trump să menţină sprijinul Statelor Unite faţă de o ordine liberală a lumii şi a atras atenția că pacea şi prosperitatea lumii depind de acest lucru.

„Principlaul sfat pe care i-l dau viitorului preşedinte este că Statele Unite sunt cu adevărat o naţiune indispensabilă în ordinea noastră mondială”, a încheiat liderul de la Casa Albă.