Home » Știri » Oltchim: încă o încercare de privatizare. Acționarul minoritar, interesat să cumpere toate activele

Oltchim: încă o încercare de privatizare. Acționarul minoritar, interesat să cumpere toate activele

Octavian Palade / 07.11.2016, 16:15
Oltchim: încă o încercare de privatizare. Acționarul minoritar, interesat să cumpere toate activele

Activele Oltchim au fost din nou scoase la vânzare, iar grupul germano-polonez PCC, acționar minoritar, vrea să depună o ofertă.

Un al doilea investitor este interesat de preluarea activelor Oltchim, grupul germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului, care urmează să depună, după ce autorităţile demarează oficial procesul de vânzare, oferte pentru toate activele combinatului, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de news.ro.

Societatea Chimcomplex, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, urma să depună, de asemenea, o ofertă la licitaţia privind vânzarea combinatului.

Conform unor surse, autorităţile ar fi încercat astfel să blocheze participarea la privatizare a grupului germano-polonez PCC SE, unul dintre acţionarii minoritari ai combinatului, care şi-a exprimat interesul în ultimii ani în ceea ce priveşte cumpărarea Oltchim.

Pe de altă parte, surse apropiate negocierilor au declarat însă că PCC va depune oferte pentru toate activele scoase la vânzare, după ce Ministerul Economiei, acţionarul majoritar, va iniția procedurile.

„PCC este foarte interesat de Oltchim şi intenţionează să depună oferte pentru toate cele nouă pachete de active”, a arătat una dintre surse.

PCC este cel mai important acţionar minoritar al combinatului din Râmnicu Vâlcea, deţinând 32,34% din acţiunile combinatului.

Ministerul Economiei a anunţat în luna septembrie că autorităţile au trimis informaţii generale despre combinatul Oltchim către mai mult de 160 de companii, iar acestea au avut timp până la sfârşitul lunii septembrie să îşi exprime interesul de cumpărare pentru a intra în următoarea fază a procesului de vânzare.

Vicepemierul Costin Borc, care este şi ministru al Economiei – acţionarul majoritar al Oltchim -, estima atunci că până la finele anului va fi înaintată o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român.

„Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim”, a menționat atunci ministrul Economiei.

Combinatul a fost scos la vânzare oficial, pe bucăţi, prin nouă pachete de active.

Unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că există deja trei investitori serioşi interesaţi să achiziţioneze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorităţi, însă a refuzat să precizeze despre cine ar fi vorba.

Oltchim a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, deținătorul a 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu a dorit să preia compania.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a avut un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creştere cu 4% faţă de perioada similară a a anului trecut.

Datoriile totale ale Oltchim, la 30 iunie 2016, erau în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent aproximativ 2.000 de angajați.

Oltchim este singurul producător din România de clor şi polieter polioli şi exportă aproximativ 70% din producţie.