Ora de iarnă 2020. România trece, în weekendul 24-25 octombrie, la ora oficială de iarnă. Ceasurile se dau cu o oră înapoi, ziua de duminică devenind de 25 de ore. Care sunt efectele pe care le va resimți organismul.
Ora de iarnă 2020
România trece, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, la ora oficială de iarnă 2020. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00 și se va dormi cu o oră în plus. Ziua de 25 octombrie se va transforma în cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.
Revenirea la ora oficială de vară se va face în ultima duminică din luna martie a anului viitor.
Ora de iarnă 2020. Efectele schimbării orei asupra sănătății
Joseph Gannon, șeful unei clinici pentru tulburări de somn, din Marea Britanie, este de părere că această schimbare bruscă poate reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru o plajă restrânsă de persoane, cele cu diverse afecțiuni.
„Dacă ești sănătos, ai un somn bun și ești tânăr, nu există prea multe consecințe”, afirmă el. Printre persoanele ce ar putea fi afectate, se numără cei care suferă de apnee de somn, potrivit The Telegraph.
Unii medici atrag atenția că poate exista posibilitatea de a ne confrunta și cu stări de astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.
Ora de iarna 2020. Efecte asupra organismului
Multe dintre efectele schimbării orei apar datorită modificării rutinei de funcționare a corpului. Organismul uman are o ritmicitate de funcţionare cu activitate pe perioada zilei, când este lumină, şi somn pe perioada nopţii, ritmicitate numită ritm circadian, de 24 ore.
Astfel, în timpul nopţii avem o succesiune de 5-6 cicluri de somn profund, denumită arhitectura somnului. Aceasta se caracterizează prin două tipuri de somn: superficial şi profund, care alternează, constat, pe parcursul nopții. Modificarea orei de trezire va perturba această structură, până organismul se va adapta la noua oră de culcare.
Sunt dovezi care spun că, odată cu schimbarea orei, oamenii sunt mai predispuși la accidente de mașină, accidente vasculare cerebrale depresii sau dureri de cap, informează csid.ro.
Cum combatem aceste efecte
Exercițiile fizice sunt recomandate a se efectua pe tot parcursul anului, însă, în special, în această perioadă. Vor oferi un plus de relaxare și vitalitate organismului, ce vor fi de folos în procesul de adaptare la noua schimbare.
Acestea se completează cu o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, o hidratare corectă și, evitarea, pe cât posibil, a consumului de cafea după ora prânzului.
Ora de iarna 2020. Efecte asupra organismului
Totodată, la fel de important este și ambientul casei. O atmosferă prietenoasă și relaxantă în cameră, cu un aer aerisit, va favoriza o instalare mai rapidă a somnului. Este de preferat să se evite, pe cât posibil, utilizarea telefonului, tabletei sau a laptopului cu mininum 30 de minute înainte de somn.
Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei
Comisia Europeană a venit cu propunerea de a se renunţa la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Aceasta a oferit statelor membre posibilitatea de a alege daccă doresc sau nu să aplice, în mod permanent, ora de vară sau pe cea de iarnă. Astfel, există posibilitatea ca, începând din anul 2021, în Uniunea Europeană, să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon.
Statele care vor decide să menţină permanent ora de vară o vor schimba, pentru ultima oară, în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.