Home » Știri » Prea multe ore de muncă pe săptămână distrug sănătatea

Prea multe ore de muncă pe săptămână distrug sănătatea

Sebastian Rotaru / 06.02.2017, 12:20
Prea multe ore de muncă pe săptămână distrug sănătatea

Să stai mult timp la birou pentru a-ți termina proiectele pare un lucru bun, dar peste 39 de ore de muncă pe săptămână sunt deja o problemă.

În Australia, doi din trei oameni lucrează peste 40 de ore pe săptămâna la job-uri full-time, scrie sciencealert.com.

Cercetătorii au descoperit că cei care lucrează mai mult de 39 de ore pe săptămână își pun viața în pericol. Un studiu al Australian National University (ANU) a arătat că un maxim de 39 de ore pe săptămână este mai mult decât suficient pentru a-ți păstra sănantatea. Acum 80 de ani, oamenii trebuiau să muncească 48 de ore pe săptămână.

Sinuciderea unei tinere japoneze de 24 de ani, care a lucrat 105 ore într-o lună, a stârnit o dezbatere internațională legată de orele de muncă.

„Orele lungi petrcute la muncă erodează sănătatea mentală și fizică a oamenilor, pentru că au mai puțin timp pentru a mânca sănătos și pentru a se ocupa de ei în mod corespunzător”,  a declarat Huong Dinh, cercetător al Institutului de Sănătătate a Populației.

Cercetătorii spun că Australia ar trebui să facă mai multe schimbări de atitudine prin a-i susține pe oameni să petreacă mai mult timp acasa fără a-i penaliza în vreun fel.

„În ciua faptului că femeile sunt la fel de calificate ca și bărbații, ele, în medie, au locuri de muncă mai slab plătite și mai puțină autonomie decât bărbații. Femeile petrec mai mult timp pentru a se îngriji sau pentru a presta servicii de acasă”, a mai spus Dinh.

Suedia a decis deja ca programul de muncă pe zi să fie redus de la opt ore la sase ore pe zi, după ce au efecuat un experiment, acum un an, în care s-a descoperit că angajații companiilor mari din lume nu reușesc să găsească un echilibru între viața personașă și job.

În România se muncește opt ore pe zi, iar în luna mai a anului trecut, un deputat a decis ca pe săptămână un angajat să lucreze 38 de ore, prin reducerea la șase ore a programului de muncă de vineri. Această măsură nu a fost adoptată.