Home » Știri » Osemintele a aproape 600 de militari români, reînhumate în Cimitirul de Onoare Românesc din Rusia

Osemintele a aproape 600 de militari români, reînhumate în Cimitirul de Onoare Românesc din Rusia

George Stanciu / 24.10.2016, 15:15
Osemintele a aproape 600 de militari români, reînhumate în Cimitirul de Onoare Românesc din Rusia

Osemintele a 594 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, descoperite recent în localitatea Gromki vor fi înhumate, marţi, în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, din Rusia. Ceremonia are loc în simultan cu sărbătorirea Zilei Armatei României.

“În contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, la 25 octombrie va avea loc la Rossoşka, Federaţia Rusă, ceremonia de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Serviciul religios va fi oficiat de către un preot militar român”, afirmă reprezentanţi din MApN.

La ceremonie va asista și o delegație din partea Ministerului Apărării, condusă de secretarul de stat Otilia Sava. De asemenea, sunt invitaţi şi reprezentanţi din partea Ministerului Afacerilor Externe, dar și oficiali ai Federaţiei Ruse şi ataşaţi militari străini ce sunt acreditați la Moscova, indică news.ro.

Proiectul de înhumare a militarilor români în cadrul unui singur cimitir a început în 2014, fiind organziat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor. Oficiul a identificat mormintele a 4.345 de militari români decedați la Volgograd, aceștia fiind îngropați în 65 de cimitire de campanie sau în gropi comune.

Inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Rossoşka a avut loc în 2015, tot cu prilejul Zilei Armatei României. Atunci, au fost reînhumate rămăşiţele a 72 de militari români, osemintele acestora fiind descoperite în cadrul primelor săpături din regiunea Volgograd.

Exhumări au fost efectuate și pe parcursul acestui an, iar în punctul de luptă Gromki au fost găsite rămășițele celor 594 de militari români, ce vor fi înhumate în cadrul așezământului românesc de la Rossoşka.

Centralizarea osemintelor eroilor români căzuţi în campania din regiunea Volgograd, dar și din ținutul Krasnodar, vor continua și în anii ce urmează, precizează MApN.