Home » Știri » Palatul Buckingham intră în renovare: Cât vor costa lucrările și cine le va finanța

Palatul Buckingham intră în renovare: Cât vor costa lucrările și cine le va finanța

Octavian Palade / 18.11.2016, 14:58
Palatul Buckingham intră în renovare: Cât vor costa lucrările și cine le va finanța

Palatul Buckingham va intra într-un program de renovare care se va întinde pe parcursul a 10 ani. Lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor.

Palatul Buckingham va intra într-un program de renovare cu o durată de 10 ani, care va dispune de un buget de 369 de milioane de lire sterline (431,5 milioane de euro), a informat vineri Royal Household, un colectiv de departamente care se ocupă de chestiunile administrative ale casei regale din Marea Britanie, anunță BBC, potrivit news.ro.

Regina Elizabeth a II-a va continua să locuiască în Palatul Buckingham pe durata renovărilor, care vor începe în luna aprilie 2017.

În anumite cazuri, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, vor fi înlocuite cablurile învechite, conductele principale de apă, instalaţia electrică şi cele de încălzire a apei. Administratorii palatului au luat această decizie deoarece se tem de posibile incendii şi inundaţii.

Tony Johnstone-Burt, coordonatorul Royal Household, spune că operaţiunile de renovare vor fi realizate în etape, pentru ca palatul să rămână funcţional.

Lucrările vor fi finanţate cu ajutorul unei creşteri temporare a Sovereign Grant (”Finanţele suveranului”), la recomandarea Royal Trustees, un organism al curatorilor regali, în rândul cărora se află prim-ministrul britanic şi cancelarul casei regale britanice.

Această creştere temporară a finanţelor atribuite casei regale are nevoie de aprobarea prim-ministrului.

Palatul Buckingham este reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici. Situat în cartierul Westminster, palatul este folosit pentru evenimente de stat şi pentru cazarea invitaţilor regali. Buckingham Palace este considerat un veritabil centru social al poporului britanic atât în timpuri de criză, cât şi de bucurie.

Iniţial cunoscut sub numele ”Casa Buckingham”, clădirea care formează partea principală a palatului de astăzi a fost o casă construită pentru ducele de Buckingham în 1705, pe care a regele George al III-lea a cumpărat-o în 1761, pentru a fi utilizată ca reşedinţă privată a reginei Charlotte, motiv pentru care a fost cunoscută şi sub numele ”Casa Reginei”. De-a lungul secolului al XIX-lea, clădirea a fost mărită, în principal de arhitecţii John Nash şi Edward Blore, formând cele trei colţuri din jurul curţii centrale.

Palatul Buckingham a devenit oficial Palat Regal al monarhului britanic la urcarea pe tron în 1837 a reginei Victoria, primul monarh care a avut reşedinţa permanentă în acest palat. Ultimele modificări structurale au fost facute la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, incluzând faţada estică a palatului care cuprinde bine-cunoscutul balcon de unde familia regală britanică salută mulţimile de oameni reuniţi în piaţa din faţa clădirii, denumită Piaţa Victoria, cu ocazia unor evenimente fericite.