Home » Știri » Până când va fi masca obligatorie în România, chiar și după vaccinarea Covid

Până când va fi masca obligatorie în România, chiar și după vaccinarea Covid

Violeta Badea / 18.01.2021, 13:58
Până când va fi masca obligatorie în România, chiar și după vaccinarea Covid

Până când va fi masca obligatorie în România, chiar și după vaccinarea Covid. Vaccinarea împotriva virusului COVID-19 a început în România din luna decembrie şi cu toţii ne punem aceeaşi întrebare: Cât va mai fi masca obligatorie? Medicii vin cu răspunsul! 

Până când va fi masca obligatorie în România

Imunizarea prin vaccinere nu ne va scăpa, din păcate, prea curând de purtarea măştii. Aceştia susţin ferm că nivelul de transmitere al virusului în comunitate rămâne ridicat, chiar şi după administrarea celor două doze împotriva noul coronavirus. Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a venit cu câteva precizări legate de acest aspect, la Digi24.

„Deocamdată, suntem la un nivel de transmitere comunitar ridicat și există o fereastră de timp pentru care nu există timp în spate, fereastră de timp de la care virusul intră în corp și momentul la care imunitatea noastră reușește să răspundă.

Nu se știe dacă în acea fereastră virusul nu reușește să se multiplice, astfel încât persoanele care contactează virusul să fie o sursă de infectare. Până avem răspuns la această întrebare e bine să purtăm masca”,a declarat medicul Beatrice Mahler.

Pe de altă parte, medicul Adrian Streinu Cercel vine cu o vestă şi mai pesimistă în acest sens „Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați.”,a declarat acesta, imediat după ce şi-a administrat a doua doză de vaccin la Institutul Matei Balș.

Cercetatorii din intreaga lume dezvolta si studieaza o varietate de vaccinuri
Cercetatorii din intreaga lume dezvolta si studieaza o varietate de vaccinuri

OMS recomandă purtarea măștilor și după vaccinare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat, de asemenea, oamenilor să nu renunţe la măştile de protecţie. Acest mesaj a venit încă de la debutul campaniei de vaccinare. Cercetătorii susţin că este prea devreme ca să observăm în ce măsură ajută acesta la răspândirea virusului.

Nu doar Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de această părere şi cei de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii au transmis acelaşi lucru. Experţii americani în sănătate au declarat că timpul nu a fost suficient pentru a se constata efectele vaccinului împotriva virusului care a afectat toată populaţia globului.

Aşadar, vom avea nevoie de timp ca să ne reluăm viaţa pe care o aveam înainte şi să renunţăm la purtarea măştilor, deoarece e nevoie de foarte multe cercetări până când specialiştii vor fi convinşi că vaccinul dă rezultatele dorite de toată lumea.

Dr. Colleen Kraft, medic la Emory University Hospital din Atlanta, a declarat la sfârșitul anului trecut că din moment ce vaccinul va trebui administrat în două doze, cei care îl vor face vor trebuie să continue să poarte mască.

În prezent, cercetătorii din întreaga lume dezvoltă şi studiează o varietate de vaccinuri obţinute prin diverse tehnologii pentru a se găsi varianta cea mai sigură şi câştigătoare.