Home » Știri » Pasajul Piaţa Sudului: Lucrările s-ar putea finaliza în primăvara anului viitor

Pasajul Piaţa Sudului: Lucrările s-ar putea finaliza în primăvara anului viitor

Ionel Palade / 21.10.2016, 14:39
Pasajul Piaţa Sudului: Lucrările s-ar putea finaliza în primăvara anului viitor

Pasajul Piaţa Sudului s-ar putea să fie gata în primăvara anului viitor, anunţă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Pasajul Piaţa Sudului ar putea să fie finalizat în primăvara următoare, „dacă lucrurile vor decurge conform planului”, potrivit primarului general Gabriela Firea, citat de news.ro.

Termenul estimat ar fi „nu mai mult de cinci-şase luni”, a completat edilul, precizând că, la începutul mandatului, a preluat obiectivul cu întârzieri. Primăria susţine că a încercat să recupereze cât mai mult din pierderi, dar lucrările de deviere a utilităţilor, care nu au fost prevăzute în contractul iniţial, întârzie acum finalizarea proiectului.

„Eu am preluat acest obiectiv cu anumite întârzieri care s-au înregistrat şi am încercat să recuperăm cât mai mult posibil din aceste pierderi. Ne-am întâlnit de mai mult ori atât cu consultanţii, cât şi cu constructorii. Avem în acest moment câteva întârzieri legate de faptul că lucrările de deviere a utilităţilor nu au fost prevăzute în contractul iniţial. Ceea ce a fost, din punctul meu de vedere, un minus şi care nu se va mai repeta, cel puţin în această administraţie. Trebuie să fim mult mai atenţi atunci când încheiem contractele şi apoi să începem lucrul, pentru că îi dezamăgim pe cetăţeni când anunţăm o lucrare că se va finaliza în doi ani şi, de fapt, se finalizează în patru ani”, a precizat primarul general al Bucureştiului.

Pasajul Piaţa Sudului – între promisiuni şi neplăţi

Pe de altă parte, administraţia Capitalei este acuzată de executanţii proiectului, asocierea de firme Astaldi-Euroconstruct 98, că refuză să plătească integral lucrările şi ameninţă cu chemarea în instanţă. Totuşi, nu ar fi exclus ca Pasajul să fie gata în cinci luni.

Directorul de proiect din cadrul societăţii Astaldi, Grigorie Valenciuc, a precizat că în prezent se desfăşoară „nişte proceduri de plângere conform legii şi probabil că se va ajunge la acest lucru, dacă nu ajungem la o înţelegere amiabilă, care este normală într-un astfel de contract. E posibil să ajungem şi în justiţie. Am început deja să facem o plângere penală. Vă pot spune că plăţile se fac parţial, dar contractul se va termina aşa cum ne-am angajat”. Lucrările urmează să fie executate abia după ce se vor lua o serie de decizii împreună cu beneficiarii, în legătură cu finisajele şi utilităţile. „E posibil să fie cinci luni, dar nu vă pot da un termen exact”, a conchis Grigorie Valenciuc.

Una dintre cele mai aglomerate intersecţii a Capitalei ar urma să devină mai fluidă, odată cu finalizarea Pasajului de la Piaţa Sudului, acesta făcând legătura directă între Calea Văcăreşti şi Strada Niţu Vasile

Primăria Bucureşti comunica miercuri că străpungerea pe sensul Niţu Vasile – Calea Văcăreşti a Pasajului Piaţa Sudului a fost finalizată, iar la finele lunii ar trebui să fie gata şi celălalt sens de circulaţie. Potrivit administraţiei Capitalei, în acest moment, lucrările sunt realizate în proporţie de 76 la sută.

Municipalitatea precizează că se va interveni pentru devierea reţelei de fibră optică Netcity, la reîntregirea reţelei RATB, la semaforizare, la iluminatul public în zonă, la pasajele pietonale, la sistemele de canalizare în interiorul tunelului, la carosabil şi la finisaje.

Pasajul va avea o lungime de 85 de metri şi înălţimea de cinci metri. De asemenea, în proiect sunt prevăzute pasaje pietonale menite să facă legătura cu staţia de metrou, urmând ca trecerile de pietoni de la suprafaţă să fie desfiinţate.

Investiţia totală se ridică la suma de 28,3 milioane de euro, din această sumă finanţarea europeană fiind de 18,9 milioane de euro.

Construcţia lucrării subterane a debutat în primăvara anului 2014 şi ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul anului 2015, însă termenul de finalizare a fost prelungit până pe data de 30 iunie 2016.

Ca urmare a nerespectării nici a acestui termen, Administraţia Primăriei Municipiului Bucureşti a semnat un Act Adiţional la Contractul de finanţare, astfel încât lucrările ar trebui să se termine până în luna decembrie 2018.