Home » Știri » Pensii 2021. Cum vor fi calculate anul acesta pensiile și câți bani vor primi de fapt românii. Anunț de la Ministrul Muncii

Pensii 2021. Cum vor fi calculate anul acesta pensiile și câți bani vor primi de fapt românii. Anunț de la Ministrul Muncii

Violeta Badea / 28.01.2021, 12:48
Pensii 2021. Cum vor fi calculate anul acesta pensiile și câți bani vor primi de fapt românii. Anunț de la Ministrul Muncii

Pensii 2021. Cum vor fi calculate anul acesta pensiile și câți bani vor primi de fapt românii. Anunț de la Ministrul Muncii. Raluca Turcan a venit joi cu o precizare importantă privind recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii a spus că acestea vor suferi modificări, dar doar de anul viitor! În continuarea articolului vom afla cum vor fi calculate anul acesta pensiile și câți bani vor primi românii.

Pensii 2021. Cum vor fi calculate anul acesta pensiile

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a mărturisit că anul acesta pensiile vor fi calculate conform legislației deja aflată în vigoare. În schimba, de anul viitor foaia se schimbă. Atunci vor fi analizate la sânge toate dosarele de pensie și vor fi cerute anumite informaţii care vor fi utile în formula de recalculare.

„În acest moment aș putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în fața a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi cel mai probabil prorogată.

În paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, vom pregăti o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei legi noi a pensiilor”, a declarat Raluca Turcan, la postul de televiziune TVR.

Toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari vor avea parte de evaluări ale dosarelor, iar la acest demers vor contribui circa 500 – 1.000 de oameni care să facă recalcularea pensiilor, conform spuselor ministrului. Procesul este extrem de dificil, ținând cont că dosarele vor intra într-un format electronic după anumiți indicatori.

Raluca Turcan promite ca nu se pune problema unor scaderi de pensii, ci e vorba doar de o recalculare
Raluca Turcan promite ca nu se pune problema unor scaderi de pensii, ci e vorba doar de o recalculare

Câți bani vor primi de fapt românii

Dacă vă temeați că pensiile vor scădea și mai mult, nu vă faceți griji! Raluca Turcan promite că nu se pune problema unor scăderi de pensii, ci e vorba doar de o recalculare. Se dorește introducerea mai mulți indicatori care să releve contributivitatea în valoarea pensiei. Prin urmare, cei care ar obţine în urma calulelor o pensie mai mică, vor rămâne cu penisa pe care o primesc acum.

„Pensiile vor fi recalculate pe o formulă care va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, nu voi putea s-o fac publică. De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că susține acest demers al majorării pensiilor și este de acord cu indexarea cu rata inflației, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 3%. Veste bună primesc și pentru părinți și copii, deoarece alocațiile cresc de la data de 1 februarie. Acestea vor fi mărite cu 20%.