Home » Știri » Pensii 2021. De ce este nevoie pentru majorarea pensiilor. Precizări importante de la ministrul Muncii

Pensii 2021. De ce este nevoie pentru majorarea pensiilor. Precizări importante de la ministrul Muncii

Alexandru Cazacu / 25.04.2021, 13:40
Pensii 2021. De ce este nevoie pentru majorarea pensiilor. Precizări importante de la ministrul Muncii

Potrivit ministrului Muncii, digitalizarea este un pas foarte important în majorarea pensiilor. Raluca Turcan susține că în acest moment, în România, există aproximativ 250.000 de dosare cu șină.

Pensii 2021. De ce este nevoie pentru majorarea pensiilor

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Muncii, Raluca Turcan a spus că digitalizarea tuturor dosarelor este necesară pentru majorarea pensiilor din România. De asemenea, ministrul susține că pentru a putea majora pensiile cu 40%, trebuie să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor.

”Subiectul pensii a fost subiect predilect de campanie electorală. Dar ajunsă în mandat, am constatat că inclusiv pe partea de pensii s-a făcut foarte puțin. Şi o să vă dau un exemplu concret pentru a înțelege: li s-a spus celor aproximativ cinci milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor crește cu 40%. Aproape că ați fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta.

Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate, dar am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic și să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor”, a explicat Raluca Turcan, potrivit Antena 3.

În România există 250.000 de dosare de pensii cu șină

De asemenea, în cadrul conferinței de presă de la Râmnicu Vâlcea, Raluca Turcan a precizat că în România sunt 250.000 de dosare de pensii cu șină și 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital, dar primitiv.

”250.000 de dosare de pensii în România arată așa: dosar cu șină. Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu șină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând. 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital, dar primitiv și restul dosarelor într-un format nițel mai avansat dar, atenție, incompatibil între Casele județene de pensii între ele și de foarte multe ori cu nesincronizări între Casele județene de pensii și Casa Națională de Pensii. Cam așa arăta sistemul de pensii în România până să începem acest proces fără precedent”, a explicat Raluca Turcan.

Pensii 2021. De ce este nevoie pentru majorarea pensiilor, potrivit Ralucăi Turcan
Pensii 2021. De ce este nevoie pentru majorarea pensiilor, potrivit Ralucăi Turcan

Totodată, Ministrul Muncii a precizat că actuala lege a pensiilor din România a dus la ”risipa banului public”. Raluca Turcan a spus că a constatat faptul că, doar în acest an, plățile pentru asistența juridică pentru o singură Casă Județeană de Pensii, și anume din Vâlcea, au fost de 250.000 de lei. De asemenea, anul trecut, pe tot anul, plățile pentru asistența juridică, adică onorariile avocaților, au fost de peste 500.000 de lei.

După recalculare, cele mai mici pensii vor crește mai repede

Potrivit Ralucăi Turcan, există anomalii în sistemul de pensii din România, iar scopul recalculării celor 5 milioane de venituri din perioada următoare este de a crește pensiile foarte mici. Ministrul Muncii susține că după recalculare pensiile cele mai mici vor crește mai repede decât restul.

”Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalculate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede”, a spus Raluca Turcan, potrivit digi24.ro.