Home » Știri » Pensii 2021. Ministrul Muncii a anunțat schimbarea care li se pregătește pensionarilor din România

Pensii 2021. Ministrul Muncii a anunțat schimbarea care li se pregătește pensionarilor din România

Alexandru Cazacu / 17.02.2021, 11:11
Pensii 2021. Ministrul Muncii a anunțat schimbarea care li se pregătește pensionarilor din România

Ministrul Muncii și Protecției Sociale vine cu noi informații despre pensiile din 2021. Ce spune Raluca Turcan despre cei care vor să se reangajeze în sistemul public, veți afla în continuarea acestui articol.

Pensii 2021. Ministrul Muncii a anunțat schimbarea

Marți seară, la România TV, Muncii a spus că se pregătește un proiect de lege prin care pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul din sistemul public. De asemenea, Raluca Turcan a precizat că sunt foarte multe persoane care ies la pensie anticipat și se reangajează la stat, cumulând pensia cu salariul. Acum, cei care vor să se reangajeze vor trebui să aleagă între cele două.

”Avem foarte mulți oameni care, în momentul de față, se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensie și salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați.

Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat. Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat” a declarat Raluca Turcan, la România TV.

Cum vor fi recalculate pensiile

Totodată, ministrul Muncii a vorbit și despre modul în care Guvernul analizează recalcularea pensiilor. De asemenea, Raluca Turcan susține că pensiile din România se află în plată cu majorarea din luna septembrie 2020 de 14%.

”Guvernul acesta a început pe fond de recalculare a pensiilor. Una este de evaluare a tuturor pensiilor. Toate aceste dosare intră într-un proces unde se reactualizează mai multe valori. Avem în plată pensiile cu majorarea pensiilor din septembrie 2020 cu 14%.

Aceasta e realitatea, vă spun cu sinceritate. Cum ai putea să recalculezi toate pensiile după o formulă, în format electronic. Legiuitorul a spus în 2019, legea intrând în vigoare de la 1 iulie 2019, ar avea nevoie de o evaluare de câteva zile, acest proces de evaluarea să dureze doi ani, iar apoi ar fi trebuit să se facă acea mărire de 40%”,  a spus Raluca Turcan.

Ce modificări suferă pensiile în 2021
Ce modificări suferă pensiile în 2021

Pensii 2021. Legea pensiilor va suferi modificări

La sfârșitul lunii ianuarie, Raluca Turcan spunea că legea pensiilor din România va suferi modificări, însă nu în acest an. Mai mult de atât, ea a adăugat că absolut toate dosarele vor fi analizate pentru recalculare, care va intra în vigoare de anul viitor. Ministrul Muncii a declarat la TVR că, anul acesta pensiile vor fi calculate după legea actuală.

”Anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în fața a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi cel mai probabil prorogată.

În paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, vom pregăti o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei legi noi a pensiilor”, spunea Raluca Turcan.