Home » Știri » Pesta porcină africană: Guvernul ia măsuri de prevenire și combatere

Pesta porcină africană: Guvernul ia măsuri de prevenire și combatere

Octavian Palade / 09.11.2016, 15:32
Pesta porcină africană: Guvernul ia măsuri de prevenire și combatere

Pesta porcină africană riscă să afecteze și România, care, potrivit Guvernului, se află în situaţia de risc iminent faţă de această boală.

Pesta porcină africană riscă să se extindă și pe teritoriul României, astfel încât Guvernul ia măsuri pentru prevenirea şi combaterea acesteia, relatează news.ro.

Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane a fost aprobat miercuri de Executiv, în condiţiile în care România se află în situaţia de risc iminent faţă de această boală. Finalitatea programului este aceea de a stabili măsuri armonizate de biosecuritate, profilaxie şi control în situaţii epidemiologice de creştere a riscului.

”România se află în situaţia de risc iminent faţă de acestă boală prin notificarea cazurilor de pestă porcină africană în Ucraina şi Republica Moldova. (…) Programul vizează porcinele domestice cât şi porcii mistreţi şi se stabilesc, de exemplu, criteriile minime de biosecuritate sau modul de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii. (…) Trebuie spus că nu avem încă pesta porcină pe teritoriul României, dar este un pericol iminent având în vedere că a fost detectată la graniţa României”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Programul elaborat de Guvern vizează, de asemenea, porcii mistreţi, pentru care se stabileşte strategia de management şi de vânătoare, modul de desfăşurare a campaniilor de conştientizare şi de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate şi a vânătorilor sau modul de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii la porcii mistreţi.

Potrivit sursei citate, programul se aplică până la eliminarea riscului privind apariţia pestei porcine africare şi/sau declararea teritoriului României ca liber de boală.

”Pentru porcinele domestice, programul se aplică în exploataţiile comerciale şi în exploataţiile nonprofesionale existente pe teritoriul României. De asemenea, programul se aplică pentru toţi porcii mistreţi, indiferent de sistemul de proprietate/exploatare. Hotărârea adoptată de Guvern stabileşte drept zonă de mare risc fâşia de teren aflată la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanţă de 20 kilometri de la frontieră spre interiorul ţării”, transmite Guvernul.

Pesta porcină africană, măsuri urgente

Activităţile necesare şi obligatorii în scopul detectării timpurii a virusului pestei porcine africane se referă la notificarea imediată a medicului veterinar de liberă practică sau a medicului veterinar oficial a cazurilor de îmbolnăvire sau moarte a animalelor susceptibile, în vederea examinării şi a recoltării de probe pentru laborator; efectuarea supravegherii intensive, prin inspecţii ale porcilor domestici şi ale porcilor mistreţi, pe o distanţă de 20 km de la frontieră spre interiorul ţării, începând de la frontiera cu Ucraina şi cu Republica Moldova; supravegherea intensivă a populaţiei de porci domestici şi de porci mistreţi aflate în localităţile, în fondurile cinegetice, în parcurile naţionale şi suprafeţele Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”, situate de-a lungul şoselelor naţionale şi ale autostrăzilor pe care pot circula mijloace de transport care vin din Ucraina şi din Republica Moldova; întărirea controlului în punctele de trecere a frontierei de stat asupra produselor de origine animală aflate în bagajele persoanelor şi în coletele sosite din ţări terţe, precum şi asupra mijloacelor de transport, în vederea preîntâmpinării introducerii frauduloase a unor alimente de origine animală prin care se poate transmite pesta porcină africană; menţinerea unei stări permanente de alertă a centrelor locale de combatere a bolilor din judeţele aflate la graniţă cu Ucraina şi Republica Moldova; în zonele de mare risc se supraveghează săptămâna evoluţia mortalităţii la porcii aflaţi în exploataţii şi în fondurile cinegetice, în parcurile naţionale şi suprafeţele Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”, crescătoriile de vânat şi complexurile de vânătoare, pentru porcii mistreţi.

Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană are obligaţia să informeze periodic proprietarii crescătoriilor de vânat şi ai complexurilor de vânătoare cu privire la situaţia epizootologică a bolilor la porcii mistreţi care evoluează în comunitatea europeană şi în ţările terţe din jurul României.

Astfel, în cazul măsurilor ce se întreprind pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană se aprobă despăgubiri în condiţiile stabilite de HG 1214/2009.

Costurile necesare aplicării măsurilor legale de control al bolilor infecto-contagioase sunt finanţate din bugetul ANSVSA, precum şi al unităţilor subordonate.

Sursele financiare necesare altor măsuri ce se impun pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine africane se asigură prin bugetele anuale aprobate ANSVSA şi ale instituţiilor care contribuie la aplicarea măsurilor de control. Dacă fondurile prevăzute în buget nu sunt suficiente, acestea se asigură cu prioritate prin virări de credite bugetare şi de angajament sau se pot aloca fonduri din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.