Home » Știri » Peste un miliard de euro în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Peste un miliard de euro în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Octavian Palade / 04.11.2016, 16:48
Peste un miliard de euro în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

România a investit deja peste un miliard de euro în infrastructura şi necesarul tehnologic dedicat reactoarelor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. 

Ministerul Energiei arată că, dacă proiectul de la Cernavodă nu se realizează, ”cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat”, potrivit news.ro.

Explicațiile vin după ce Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), a acuzat joi Ministerul Energiei, acţionarul majoritar, de lipsă de transparenţă. Reprezentanţii instituţiei în adunarea generală a acţionarilor au blocat realizarea unui raport privind sumele cheltuite până acum de companie cu proiectul privind construcţia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavodă, proiect negociat cu o companie chineză.

”Respingem cu hotărâre orice încercare de influenţare neprincipială a procesului actual de negociere prin intermediul unor speculaţii nefondate şi care nu au legătură cu realitatea. Considerăm că importanţa acestui proiect pentru securitatea energetică naţională este majoră şi lansăm un apel la echilibru şi rugăm toate părţile interesate să manifeste prudenţă în tratarea unor informaţii neverificate pentru a nu influenţa negativ procesul în curs”, precizează Ministerul Energiei.

De asemenea, Ministerul Energiei susţine că România a exploatat în condiţii de maximă siguranţă şi de eficienţă tehnologică reactoarele nucleare existente.

”Ministerul Energiei îşi exprimă încrederea că SNN are capacitatea de a-i convinge pe toţi acţionarii săi, în forurile de decizie statutare, asupra viabilităţii financiare a proiectelor de dezvoltare pe care le propune, în momentul când acţionarii vor fi chemaţi să decidă asupra acestora, în conformitate cu prevederile actelor constitutive ale societăţii”, se arată într-un comunicat transmis vineri de minister.

Centrala de la Cernavodă va genera energie mai scumpă

 

Totodată, instituția menţionează că nivelul preţului la care energia electrică produsă de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va intra în Sistemul Energetic Naţional la nivelul anilor 2025 – 2030 va fi stabilit ”în urma unor studii de specialitate, dezbătute public şi aprobate de autorităţile naţionale şi europene competente, ca parte a procesului de autorizare a proiectului în sine”.

Afirmațiile referitoare la impactul reactoarelor 3 şi 4 în preţul energiei vin după ce Radu Dudău, coordonatorul Strategiei Energetice a României 2016-2030, a declarat pe 25 octombrie că, potrivit calculelor Ministerului Energiei, investiţia în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi-ar recupera costurile, pe durata de viaţă a reactoarelor, la un preţ de 82 euro/MWh. Acesta este de peste două ori mai mult decât preţul actual din piaţă.

”Undeva la 82 de euro pe MWh este un break-even. (…) Dacă preţul ar fi prea mare, contractul de diferenţă se va transforma în subvenţie. Eu cred că este un element care trebuie negociat”, a susținut Dudău.

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, arată că preţul respectiv face obiectul unor negocieri cu investitorul interesat.

”Vizavi de preţul de 82 de euro pe MWh, cred că este important să ne aducem aminte ce înseamnă el. Nu ştiu care sunt datele de intrare ale celor care au ajuns la acest preţ. (…) Vom vedea în final care va fi acest preţ, el face obiectul unei negocieri cu investitorul”, a declarat Lulache.