Home » Știri » Câți români se vor muta în casă nouă. Piața locuințelor noi, în continuă ascensiune

Câți români se vor muta în casă nouă. Piața locuințelor noi, în continuă ascensiune

Octavian Palade / 24.11.2016, 11:08
Câți români se vor muta în casă nouă. Piața locuințelor noi, în continuă ascensiune

Un studiu realizat de o companie imobiliară arată că Bucureștiul deține recordul în ceea ce privește piața locuințelor noi.

Studiul privind piața locuințelor arată că până la finele anului vor fi livrate 30.000 de imobile noi, din care peste 40% în Bucureşti şi împrejurimi, scrie news.ro.

Astfel, dezvoltatorii imobiliari urmează să finalizeze aproximativ 30.000 de locuinţe până la sfârşitul anului, dintre care în Bucureşti şi împrejurimi numărul imobilelor livrate în acest an va atinge 13.000, un număr-record, în creştere cu 20% faţă de anul trecut. Capitala este urmată de Cluj-Napoca, Constanţa, Sibiu şi Braşov, conform datelor studiului de piaţă Residential Market 2016 Overview, realizat de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Dintre imobilele construite în Capitală, jumătate se adresează clasei de mijloc, numărul de proiecte pentru acest segment crescând semnificativ în acest an, astfel că a ajuns la o pondere de 40% din piaţa locuințelor.

Dezvoltatorii din Capitală au finalizat şi lansat tot mai multe proiecte în zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri, ceea ce a făcut ca în zonele Aviaţiei – Barbu Văcărescu şi Grozăveşti – Politehnică, precum şi Tineretului să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unităţi.

“Adoptarea legii dării în plată şi epuizarea primului plafon disponibil pentru finanţări prin Prima Casă au dus la o scădere a vânzărilor de locuinţe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar şi după ce majoritatea instituţiilor finanţatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar”, precizează reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară.

Potrivit studiului, imobilele finalizate în Bucureşti vor fi cumpărate în acest an în proporţie de 70%, restul urmând să-şi găsească proprietari în următoarele şase până la nouă luni, în funcţie de strategiile de business ale dezvoltatorilor şi de condiţiile macroeconomice.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, se înregistrează o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacţii încheiate la nivel naţional în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.

Cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din ţară au fost anul acesta Cluj-Napoca, Constanţa şi Sibiu, cu peste 2.000 de unităţi estimate spre vânzare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Braşov, Iaşi şi Timişoara.

Cele mai mari grade de absorbţie a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj-Napoca şi Braşov, conform studiului, procentajul achiziţiilor realizate prin finanţare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucureşti.