Home » Știri » PNL nu susține o comisie de anchetă în cazul dispariției a 10 miliarde de lei din buget

PNL nu susține o comisie de anchetă în cazul dispariției a 10 miliarde de lei din buget

Sebastian Rotaru / 16.01.2017, 15:45
PNL nu susține o comisie de anchetă în cazul dispariției a 10 miliarde de lei din buget

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat, luni, că PNL va vota împotriva unei comisii de anchetă privind dispariția a 10 miliarde de lei din bugetul pe anul 2016.

Ea a catalogat inițiativa ca fiind una populistă și consideră că Liviu Dragnea și Vasile Dîncu ar trebui audiați cu privire la rectificarea bugetară de anul trecut, informează Agerpres.

„Aceasta este o inițiativă populistă a domnului Dragnea, menită să caute falși adversari, falși dușmani pentru că este în imposibilitatea de a acoperi angajamentele din campania electorală. PNL este primul și singurul, în mod real, susținător al transparenței cheltuirii banului public și în această privință considerăm binevenită o discuție în interiorul Comisiei de buget-finanțe pentru a vedea ce a stat la baza bugetului prognozat, ce a stat la baza execuției bugetare, astfel încât cetățenii să fie informați corect și cu bună-credință în privința situației financiare de anul trecut”, a declarat Turcan la Parlament, după ședința Comisiei de unificare a PNL.

Ea a susținut că, în cazul în care această comisie de anchetă va fi înființată, Liviu Dragnea și Vasile Dîncu ar trebui să fie primii invitați.

„Majoritatea este la PSD. Dacă dorește comisie de anchetă, cel mai probabil o va realiza, cu toate că trebuie făcută o diferență între statutul comisiei de anchetă și statutul unei comisii speciale din cadrul Comisiei de buget-finanțe. Și dacă se va realiza această comisie la initiațiva PSD, atunci PNL consideră oportun ca primii invitați la comisia de anchetă să fie domnul Dragnea și domnul Dîncu, principalii artizani ai rectificării bugetare pozitive de anul trecut. Să nu uităm că în mod public, repetat, domnul Dragnea a susținut că Guvernul să realizeze spre finalul anului o rectificare pozitivă și să nu uităm că domnul Dîncu este ministrul care a semnat și a girat această rectificare bugetară. Suntem pentru transparență și considerăm oportună o dezbatere în cadrul Comisiei de buget-finanțe care să aibă la bază buna-credință și dorința de a informa corect cetățenii, nu fantasme din neputința domnului Dragnea de a asigura bani pentru promisiunile din campania electorală”, a precizat liderul PNL.

Raluca Turcan a susținut că fostul premier Dacian Cioloș și membrii Cabinetului său ar trebui să ofere informații în legătură cu acest subiect.

„Vreau să facem o diferență: una este dezbaterea publică pe care noi o susținem în interiorul Comisiei de buget-finanțe, și una este audierea sub auspiciul unei comisii de anchetă. În primul rând, domnul Dragnea nu cunoaște sau se face că nu cunoaște procedura parlamentară: o comisie de anchetă, prin decizia Curții Constituționale, nu are niciun efect asupra unor persoane care refuză să se prezinte. Trebuie să plecăm de la prezumția de dorință de colaborare. Cred că și premierul Cioloș și alte persoane care pot oferi informații ar fi bine să facă lucrul acesta. De altfel, am văzut în spațiul public atât din partea premierului, cât și din partea echipei domniei sale informații cu privire la necesitatea rectificării bugetare cu privire la situația care a dus la apariția acestui deficit de 10 miliarde. Dar dacă doresc cu adevărat această comisie de anchetă, atunci anchetă să fie, pentru că domnul Dragnea, în spațiul public, a solicitat răspicat ca Guvernul să dea bani spre finalul anului către primării. Dacă vă aduceți aminte, spunea că sunt datorii la primării și din nefericire într-un mod pe care l-a gestionat domnul Dâncu nu știm exact cum au ajuns banii la primării. Cred că ar fi eficient ca și domnul Dragnea, și domnul Dâncu să ne spună cum s-a finalizat această rectificare pozitivă”, a afirmat Turcan.