Home » Știri » PNL cere Parlamentului un răspuns afirmativ pentru demararea referendumului

PNL cere Parlamentului un răspuns afirmativ pentru demararea referendumului

Sebastian Rotaru / 24.01.2017, 14:22
PNL cere Parlamentului un răspuns afirmativ pentru demararea referendumului

PNL solicită, prin intermediul unui comunicat de presă, declanşarea procedurilor care se impun pentru emiterea punctului de vedere favorabil asupra referendumului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

PNL suține că, în cazul în care avizul va fi negativ, credibilitatea întregului Parlament va fi afectată, spune News.ro.

”Un alt punct de vedere decât cel favorabil iniţiativei riscă să afecteze credibilitatea întregului Parlament (…) Solicităm PSD să afirme răspicat, cu subiect şi predicat, dacă respinge solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de consultare populară. O astfel de poziţie a PSD ar arăta duplicitatea acestui partid care revendică votul românilor, dar care respinge în acelaşi timp dreptul acestora de a se exprima asupra unei tematici de interes naţional pentru care nu solicitat şi nici nu au primit mandat popular”, se arată în comunicatul PNL.

Liberalii atrag atenţia asupra faptului că tema graţierii şi a alterării legislaţiei din domeniul penal nu au făcut obiectul programului de guvernare al PSD, nu au fost supuse atenţiei publice, ci s-au constituit într-o agendă secretă a social-democraţilor.

”Prin urmare, sunt total lipsite de fundament şi aberante toate alegaţiile liderilor PSD conform cărora nu sunt lăsaţi să guverneze întrucât nu li se permite promovarea celor două Ordonanţe de Urgenţă care, subliniem, nu au făcut obiectul scrutinului din 11 decembrie. Actul de guvernare nu este cu nimic împiedicat de nepromovarea acestor Ordonanţe de Urgenţă, croite cu dedicaţie pentru politicieni sau protejaţii acestora”, mai spun liberalii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, informează Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.