Home » Știri » Poate supraviețui coronavirusul pe alimente? Ce spun specialiștii

Poate supraviețui coronavirusul pe alimente? Ce spun specialiștii

Alexandru Cazacu / 05.03.2021, 12:52
Poate supraviețui coronavirusul pe alimente? Ce spun specialiștii

De la începutul pandemiei de COVID-19 mulți s-au întrebat dacă virusul ucigaș poate supraviețui pe alimente. Specialiștii au vorbit joi pe tema aceasta. Mai departe veți afla dacă ar putea o persoană să ia coronavirus de pe produsele neambalate.

Poate supraviețui coronavirusul pe alimente?

Joi, reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor au reamintit că nu există până în aceste momente o dovadă precum că alimentele neambalate ar putea fi o sursă de infectare cu noul coronavirus, transmite Agerpres. Cei de la ANSVSA au făcut acest anunț, după ce pe mai multe posturi TV a rulat un spot publicitar, a cărui eliminare a fost cerută Consiliului Național a Audiovizualului de către DSU.

Reprezentanții asociațiilor care au participat la discuțiile cu ANSVSA reclamă faptul că spotul publicitar mincinos care a apărut în spațiul public a îngrijorat consumatorii și a creat confuzie în rândul operatorilor, acest lucru generând mari pierderi economice pentru producătorii de pâine neambalată. La discuții au fost invitați și reprezentanții asociației care a distribuit studiul fals (Asociația Prețuiește Calitatea), însă au refuzat să participe.

”Nu există dovezi științifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului, așa cum, de altfel, este menționat și în ghidurile pentru industria alimentară elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) și EFSA (European Food Safety Authority), publicate în luna aprilie a anului trecut”, spun reprezentații ANSVSA.

Potrivit acestor informații, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a considerat că nu este nevoie de o reglementare suplimentară a comercializării produselor neambalate.

Ce spunea spunea spotul publicitar retras al Asociației ”Prețuiește Calitatea”

În luna decembrie a rulat pe mai multe posturi de televiziune un spot publicitar al Asociației ”Prețuiește Calitatea”. Ulterior, DSU a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului și a cerut posturilor TV să sisteze difuzarea acestui spot. Așadar, la data de 12 ianuarie 2021, CNA decis că spotul menționat a fost  difuzat cu încălcarea dispozițiilor legale din codul audiovizualului, articolul 101, care menționează că: ”Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.

Poate supraviețui coronavirusul pe alimente neambalate
Poate supraviețui coronavirusul pe alimente neambalate

În spotul cu pricina era scris clar faptul că ”Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de Covid-19 din cauza consumului de pâine neambalată”. Iar mai jos, în același spot publicitar erau menționate și numele a două instituții. Mai exact, este vorba despre:
Autoritatea pentru Protecția Consumatorului și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Cu toate acestea cele două instituții menționate au transmis ulterior, că se dezic de acest material și de conținutul acestuia, considerându-l ”profund și total neadecvat”.

Industria pâinii afectată de spotul publicitar

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN) a anunțat în luna noiembrie a anului trecut că este îngrijorat de faptul că a apărut un clip în spațiul public care conține date neadevărate, defăimătoare și nefondate despre produse de panificație neambalate. Totodată cei de la ROMPAN spuneau că vor face toate demersurile pentru tragerea la răspundere a celor vinovați.