Home » Știri » Cum l-a adus acasă Poliția Română pe Nicolae Popa, cel care a dus la prăbușirea FNI

Cum l-a adus acasă Poliția Română pe Nicolae Popa, cel care a dus la prăbușirea FNI

Sebastian Rotaru / 10.01.2017, 08:34
Cum l-a adus acasă Poliția Română pe Nicolae Popa, cel care a dus la prăbușirea FNI

Poliţia a anunţat cum a reușit s-l aducă acasă pe Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare pentru prăbușirea Fondului Național de Investiții.

Poliţia Română a anunţat, luni seară, că pentru aducerea în ţară, cu avionul, a lui Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, s-au purat negocieri cu trei companii de zbor low-cost. Aceștia au câștigat oferta cea mai mică pentru a-l extrăda pe Popa din Indonezia. Precizările vin după ce Parchetul instanţei supreme a transmis, luni, că Nicolae Popa, care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia, în 2011, de către Poliţia Română, instituţie care a achitat integral transportul, scrie Digi24.

„Referitor la achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa, vă informăm că procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică”, precizează Poliţia Română.

Reprezentanţii IGPR mai arată că semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române, iar costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne.

„Menţionăm că, după aprobarea cererii de extrădare de către statul solicitat, preluarea efectivă a persoanei extrădabile se realizează de către Poliţia Română prin ofiţeri de poliţie specializaţi în activitatea de escortare”, mai spun reprezentanţii Poliţiei.

Parchetul instanţei supreme a anunţat, luni, că Nicolae Popa a fost adus în România din Indonezia de către Poliţia Română, instituţie care a achitat integral transportul, precizând că procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul afirmaţiilor făcute de Sebastian Ghiţă într-o serie de înregistrări prezentate opiniei publice.

Fostul deputat a spus, într-o înregistrare difuzată de România TV, că Nicolae Popa a fost adus din Indonezia pe cheltuiala unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, „la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român”.

Procurorii Parchetului instanţei supreme anunţă că au dispus, prin ordonanţă, „începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă”.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizează că cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către Sebastian Ghiţă prin intermediul înregistrărilor difuzate.

„În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie”, adaugă reprezentanţii Parchetului.