Home » Știri » Mai mulți polițiști au fost închiși în biserică pentru a păzi cutiile milei

Mai mulți polițiști au fost închiși în biserică pentru a păzi cutiile milei

Sebastian Rotaru / 27.01.2017, 10:54
Mai mulți polițiști au fost închiși în biserică pentru a păzi cutiile milei

Cutiile milei au fost obiectiv strategic, pentru o noapte, în Constanţa. Toţi agenţii din oraş au fost detaşaţi să păzească lăcaşurile de cult.

50 de polițiști s-au încuiat în biserici şi au stat la pândă, pentru a-i prinde pe hoţii, care au prădat, în ultima vreme, cutiile cu donaţii din biserici Sindicaliştii sunt revoltaţi şi susţin că a fost o operaţiune făcută pe genunchi. Au reclamat situaţia la Ministerul de Interne, spune Digi24.

O biserică din cartierul Poarta 6, din județul Constanța, a fost spartă de 14 ori. Hoţii au dat ultimul atac weekendul trecut, când au reuşit să fure din cutia milei aproape 50 de lei.

Hoţii nu s-au atins de icoane sau de obiecte bisericeşti, dar au golit peste tot cutia milei. Deşi preoţii ar fi putut lua peste noapte banii din cutie, autorităţile au vrut să-i prindă pe infractori în flagrant. Soluţia a fost să trimită în fiecare biserică agenţi în uniformă care să stea de pază noaptea. Măsura i-a indignat pe sindicalişti care susţin că agenţii au fost încuiaţi în interiorul lăcaşelor de cult. Preoţii îi contrazic.

În felul ăsta îi simțim aproape şi pe dânşii de noi şi a rămas un organ al poliţiei în biserică. A avut la dispoziţie cheia bisericii, a putut să iasă când doreşte şi să intre când doreşte,” spune pr. Ionuţ Aştefănoaie, paroh biserica „Sf. Cuvios Gherman”.

Sindicalişti mai spun că poliţiştii au lucrat singuri, şi nu în echipe, aşa cum cere procedura.

Să nu ne trezim că reclamă vreun preot sau ştiu eu ce responsabil de lăcaş de cult că le-a dispărut ceva de pe acolo, că poliţiştii au fost singuri şi n-au nicio dovadă că… n-au primit un inventar,” precizează Daniel Avasilcăi, reprezentant EuroPol, filiala Constanţa.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene au o altă variantă a situației.

Dispozitivele au fost constituite astfel încât au existat poliţişti atât în interiorul clădirilor, cât şi în exteriorul acestora pentru a exista posibilitatea unei reacţii prompte,” explică Alexandra Creţu, purtător de cuvânt IPJ Constanţa.

Pentru că paza bună nu a trecut primejdia rea în acest caz, reprezentanţii bisericii au găsit o altă soluţie:

Vom comunica tuturor parohiilor şi mănăstirilor ca peste noapte să nu mai rămână sume de bani în lăcaşurile de cult,” spune Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.