Home » Știri » Ponta, în continuare fără titlul de doctor. CAB i-a respins cererea de suspendare a ordinului ministerial

Ponta, în continuare fără titlul de doctor. CAB i-a respins cererea de suspendare a ordinului ministerial

Octavian Palade / 28.10.2016, 15:50
Ponta, în continuare fără titlul de doctor. CAB i-a respins cererea de suspendare a ordinului ministerial

Victor Ponta nu a avut câștig de cauză în fața magistraților de la Curtea de Apel București. Instanța a respins cererea fostului premier de suspendare a ordinului prin care i s-a retras titlul de doctor.

Ponta a contestat la CAB ordinul ministrului Educaţiei, însă magistrații au respins vineri, ca neîntemeiată, cererea acestuia de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor. Potrivit news.ro, decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Victor Ponta nu a fost prezent la precedenta ședință de judecată, din 21 octombrie, când pronunțarea a fost amânată cu o săptămână. Avocatul său a afirmat, în faţa instanţei, că ordinul prin care ministrul Educaţiei i-a retras titlul de doctor anulează un alt act administrativ, ordinul 5.663 din 15.12.2003, prin care fostului premier i-a fost atribuit titlul de doctor, act care a produs efecte în circuitul civil.

Avocatul fostului premier a adăugat că un document nu poate fi revocat după 13 ani, dacă a produs efecte.

„În baza acestui titlu, Victor Ponta a fost primit în rândul avocaţilor. Aşa a primit şi titlul de conferenţiar. Ministerul Educaţiei a ignorat şi dispoziţia Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice (CNECS) din 2012, care a hotărât că nu a plagiat. CNECS era competent să analizeze sesizările şi contestaţiile privind inclusiv plagiatul. S-a dorit o sancţionare a reclamantului. Persoana petiţionară devine şi persoana care semnează pentru retragerea titlului de doctor, vorbim de dl. Mircea Dumitru”, a susținut apărătorul lui Ponta.

Cu referire la analiza din Baroul Bucureşti, care a suspendat o decizie privind excluderea din avocatură a lui Victor Ponta, avocatul acestuia a spus:. „În prezent, Baroul analizează excluderea reclamantului din barou şi am depus actele în acest sens. Vă rog să vedeţi ce se întâmplă cu toate hotărârile luate în calitate de avocat, vorbim de o insecuritate juridică”.

De cealaltă parte, avocatul Ministerului Educaţiei a menționat că hotărârea CNATDCU este actul administrativ care ar fi trebuit atacat pentru a fi suspendat.

„Noi am aplicat legea. Toate criticile reclamantului nu subzistă. Ponta s-a referit la doctoratele din cercetare care sunt făcute de cercetători salarizaţi. Nu sunt depuse dovezi la dosar că Ponta este conferenţiar, din moment ce nu are o cercetare ştiinţifică”, a declarat avocatul Ministerului Educaţiei.

Curtea de Apel Bucureşti a dat o decizie de amânare şi pe data 14 octombrie, referitor la cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor. Avocaţii fostului premier au depus la instanţă un document în care este invocat un alt temei juridic pentru această solicitare, iar reprezentantul Ministerul Educaţiei a solicitat un nou termen de judecată pentru a avea timp să studieze noile acte.

Solicitarea de suspendare a ordinului de ministru prin care lui Victor Ponta i-a fost retras titlul de doctor a fost depusă pe 23 august la Curtea de Apel Bucureşti, iar pe 6 octombrie a fost înregistrată, tot la Curtea de Apel București, cererea de anulare a ordinului ministrului Educaţiei.