Home » Life & Style » Timp liber » Povestea de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. De ce nu s-au căsătorit, de fapt, cei doi

Povestea de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. De ce nu s-au căsătorit, de fapt, cei doi

Bucur Ioana / 07.10.2020, 09:58

Astăzi, ar fi ținut primele pagini ale tuturor publicațiilor de scandal. Fiecare dintre ei, chemat de televiziuni să își spună propria variantă de adevăr. Trădarea lui Veronica Micle a fost de nesuportat. Cu toate astea, Mihai Eminescu a iertat-o. Despre căsătorie, însă, nu se mai putea pune problema. Cine a fost motivul despărțirii celor doi și de ce a ajuns poetul să își amenințe cu moartea prietenul?

Mihai Eminescu și I. L. Caragiale – o prietenie periculoasă

Erau complet diferiți, dar se simțeau legați unul de altul de un sentiment profund de respect și admirație. Când l-a întâlnit prima oară pe Mihai Eminescu, Caragiale a fost fascinat de tânărul frumos, cu chip coborât parcă „dintr-o veche icoană”. Nimeni nu ar fi putut bănui că această prietenie s-ar fi putut sfârși într-o inimă frântă și amenințări cu moartea.  Femeile au fost un punc sensibil între cei doi artiști, încă din primii ani. Știind că Eminescu era o fire vulcanică, efervescentă, care își apără cu ardoare opiniile și credințele, Caragiale îl provoacă mereu. În cele din urmă, tot el este cel care stinge conflictele.

După moarte tatălui său, Caragiale a ajuns să se mute, împreună cu mama și sora sa, în București. Au fost găzduiți, o perioadă, de Cleopatra Lecca, o verișoară a mamei lui Caragiale, proaspăt divorțată. Când a văzut-o întâia oară, Eminescu s-a îndrăgostit. Femeia, dându-și seama că avea un admirator, începe să își facă apariția din ce în ce mai des la ședințele Junimii. Este o apariție controversată, ajungând subiectul bârfelor, din pricina felului în care era machiată. Pe Mihai Eminescu nu-l deranează asta, din contră. Se pare că ea a fost cea care l-a inspirat când a scris poezia „Pe lângă plopii fără soț”. La un moment dat, poetul începe să creadă că prietenul Caragiale i-ar face curte Cleopatrei. Reacționează violent, amenințându-l cu moartea dacă se atinge de ea. Dramaturgul reușește cu greu să îl calmeze și să îl convingă că nu are niciun motiv să îl bănuiască de intenții amoroase în ceea ce o privea.

Povestea de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. De ce nu s-au căsătorit, de fapt, cei doi
Povestea de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. De ce nu s-au căsătorit, de fapt, cei doi

Veronica Micle, fata misterioasă din Iași

Timpul trece, iar armonia reapare între Mihai Eminescu și I.L.Caragiale. Mai mult, poetul ajunge chiar să i se confeseze dramaturgului, povestindu-i despre Veronica Micle, o fată din Iași, căreia îi trimitea scrisori de dragoste pasionale.  Caragiale este numit revizor școlar în județele Neamț și Suceava. Așa, ajunge să o cunoască și el pe misterioasa Veronica Micle. Între cei doi se naște rapid o legătură specială, urmată de un șir lung de scrisori.

Caragiale o cunoaște la Iași, la o întâlnire a cenaclului Junimea. Convins, probabil, că femeia era una dintre pasiunile trecătoare ale poetului, dramaturgul nu a crezut nicio clipă că o posibilă legătură cu ea l-ar răni prea tare pe Eminescu. Apariția lui Caragiale în viața Veronicăi Micle a venit într-un moment dificil. Tânăra se simța abandonată de Eminescu, după ce acesta a pleca din Iași, prins cu probleme ziarului „Timpul”. Simțea că fusese părăsită de cel pe care îl iubea.

Povestea de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. De ce nu s-au căsătorit, de fapt, cei doi
Povestea de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. De ce nu s-au căsătorit, de fapt, cei doi

Relația secretă, dată în vileag chiar de Titu Maiorescu. De ce nu s-au căsătorit, de fapt, Mihai Eminescu și Veronica Micle

Cel care a dat totul în vileag a fost Titu Maiorescu. Nu se știe exact cum a decurs discuia dintre el și Mihai Eminescu, existând cel puțin două variante ale întâmplării, însă deznodământul a fost unul singur. Știind despre legătura din Micle și Caragiale, când Mihai Eminescu i-a dezvăluit că avea de gând să se căsătorească cu ea, Maiorescu, personaj sobru și serios, s-a văzut nevoit să îi spună adevărul. Eminescu este distrus. După mai multe întâlniri, explicații și scrisori dureroase, Eminescu reușește să o ierte pe Veronica Micle. De Caragiale nu mai voia să audă. Poetul se depărtează până și de Titu Maiorescu, publicând „Luceafărul” în „România Jună” din Viena, nu în „Convorbiri”, cum făcuse până atunci.

Eminescu îi cere Veronică Micle să nu spună nimănui despre împăcare. De căsătorie nu se mai putea pune vreodată problema. În același timp, ea continuă să se întâlnească cu I.L. Caragiale. Poetu află și își amenință fostul prieten, din nou, cu moartea. Triunghiul amoros se destramă definitiv după ce dramaturgul cere să fie mutat ca revozir școlar la Argeș și Vâlcea.