Home » Știri » Premierul britanic, apel la companii: „Să arate că sistemul capitalist funcționează”

Premierul britanic, apel la companii: „Să arate că sistemul capitalist funcționează”

Octavian Palade / 15.11.2016, 10:58
Premierul britanic, apel la companii: „Să arate că sistemul capitalist funcționează”

Premierul britanic, Theresa May, cere companiilor britanice să arate că sistemul capitalist funcţionează pentru toată lumea.

Companiile britanice au responsabilitatea să arate că sistemul capitalist poate funcţiona pentru toată lumea şi au obligaţia să atenueze resentimentul celor care se simt lăsaţi în urmă de globalizare, afirmă prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, citat de Bloomberg, relatează news.ro.

Premierul britani a luat în discuție schimbările din societate care au dus la alegerea lui Donald Trump în Statele Unite şi la votul pro-Brexit în Marea Britanie.

În timp ce Marea Britanie trebuie să îşi negocieze ieșirea din Uniunea Europeană, May a cerut companiilor să îşi îndeplinească rolul în promovarea comerţului liber şi a liberalismului, două bastioane care au scăzut în faţa electoratului.

“Acea minoritate care crede că poate funcţiona după un set diferit de reguli şi care cu nechibzuinţă face rău întregii comunităţi de afaceri trebui să îşi schimbe comportamentul”, a adeclarat premierul May în faţa unei audienţe din Guildhall, în City of London.

Sistemul capitalist și globalizarea, teme importante pentru premierul britanic

Prim-ministrul britanic s-a referit la nemulţumirea votanţilor occidentali şi la forţele economice care au rezultat în reacţia populistă împotriva sistemului politic.

”Când refuzaţi să acceptaţi că globalizarea, în forma actuală, a lăsat prea mulţi oameni în urmă nu sădiţi seminţele pentru creştere, ci pentru ruină. Sentimentul antiglobalizare creşte şi este datoria acelora dintre noi cu poziţii de conducere să răspundem: să înţelegem schimbările care au loc în jurul nostru şi să creăm o nouă abordare care să păstreze ceea ce funcţionează cel mai bine şi care să evolueze şi să adapteze ceea ce nu funcţionează bine”, a mai afirmat May.

Ea a sugerat şi că ţara sa ar putea opta să iasă din Uniunea Vamală Europeană, după finalizarea retragerii din UE, programată să se încheie în martie 2019.

Marea Brtianie va fi liberă să îşi negocieze propriile acorduri, a subliniat May, ceea ce i-ar fi imposibil dacă ar opta să rămână în Uniunea Vamală, prin intermediul căreia UE discută acorduri comerciale şi stabileşte tarifele externe.

”Nu este vorba de a opta între un Brexit dur sau un Brexit blând. Este despre cum companiile şi guvernele negociază cel mai bun acord”, a arătat prim-ministrul Marii Britanii.

May mai precizat că a fost acuzată că vrea să conducă o administraţie anti-afaceri, după discursul susţinut la conferinţa anuală a Partidului Conservator, luna trecută, dar că nu asta este intenţia sa şi că este dedicată să fie pro-afaceri, fără echivoc.

”A cere oamenilor de afaceri să lucreze cu guvernul este profund pro-business, este fundamental să ne păstrăm încrederea în capitalism şi pieţe libere”, a mai menționat premierul britanic.

Confederaţia Industriei Britanice a salutat discursul lui May şi s-a angajat să colaboreze cu Executivul la dezvoltarea industriei, prin investiţii şi comerţ.