Home » Știri » Premierul Italiei: Vom bloca bugetul UE

Premierul Italiei: Vom bloca bugetul UE

Octavian Palade / 26.10.2016, 09:36
Premierul Italiei: Vom bloca bugetul UE

Premierul Italiei, Matteo Renzi, avertizează că va bloca bugetul Uniunii Europene, motivul invocat fiind afluxul mare de imigranți.

Premierul Italiei acuză că țările UE au abandonat Italia în faţa numărului mare de imigranți. În același timp, Renzi spune că Italia se simte abandonată de unii dintre partenerii europeni, potrivit AFP, citată de news.ro.

„Noi dăm 20 de miliarde de euro Europei, care ne restituie 12. Dacă Ungaria, Cehia şi Slovacia ne fac morală în ceea ce priveşte imigranţii, atunci permiteţi ca Italia să spună că mecanismul nu mai funcţionează”, a amenințat Matteo Renzi în cursul unei emisiuni de la postul public de televiziune RAI1.

Aceasta  înseamnă, potrivit premierului italian, că guvernul din Peninsulă este dispus să îşi folosească dreptul de veto asupra bugetului comunitar, dar a refuzat să ofere și alte detalii.

Matteo Renzi a adresat critici dure țărilor membre ale Uniunii Europene care refuză să primească migranţi pe teritoriile lor. “Dacă tu construieşti ziduri împotriva imigranţilor, poţi uita de banii italieni. Dacă imigranţii nu trec, nici banii nu vor mai trece”, a amenințat prim-ministrul Italiei.

Anul acesta, în Italia s-a înregistrat un număr-record de imigranți – 155.000. În condițiile în care capacitatea de primire este deja depăşită, autoritățile sunt nevoite să cazeze mii de oameni ajunşi numai în ultimele zile.

Pe teritoriul țării se află 168.000 de migranţi. La sfârşitul anului 2015 era înregistrat un număr de 103.000 de migranți.

Anul trecut, în luna septembrie, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), au fost stabilite cotele obligatorii de refugiaţi. S-a încercat astfel evitarea opoziţiei statelor care nu au acceptat redistribuirea între țările Uniunii Europene a 160.000 de migranţi extracomunitari cantonați în tabere din Grecia şi Italia.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) susține că țările UE preferă migranții cazați în taberele din Grecia, motivând că în cele italiene sunt migranţi proveniţi mai ales din Africa subsahariană şi care nu au niciun fel de pregătire profesională.