Home » Știri » Presa internațională: Alegerile din R. Moldova și Bulgaria, o victorie a Rusiei

Presa internațională: Alegerile din R. Moldova și Bulgaria, o victorie a Rusiei

Octavian Palade / 14.11.2016, 16:56
Presa internațională: Alegerile din R. Moldova și Bulgaria, o victorie a Rusiei

Presa internaţională descrie alegerile din Republica Moldova şi din Bulgaria drept o victorie a Rusiei, după ce în ambele țări au câștigat candidații proruși.

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi din Bulgaria sunt văzute de presa internațională drept o victorie a Rusiei la graniţele sale, după ce în ambele ţări au câştigat candidaţii socialişti proruşi, potrivit news.ro.

Publicația britanică Time scrie că influenţa geopolitică a Rusiei va fi consolidată, după ce două ţări din estul Europei au ales preşedinţi cu legături cu Moscova şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

La rândul său New York Times notează: cele două scrutine oferă noi dovezi că naţionalismul este în creştere în multe zone ale Globului şi sunt încă o veste bună pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care încearcă să slăbească unitatea între naţiunile UE.

Agenția Reuters este de părere că rezultatul alegerilor din cele două ţări ar putea arunca Uniunea Europeană într-o criză şi mai profundă, în condiţiile în care Republica Moldova ar putea pune capăt eforturilor de integrare în blocul comunitar.

The Times amintește că Igor Dodon, preşedintele ales al Republicii Moldova, are planuri pentru un referendum privind eventuala retragere a ţării din Acordul de Asociere cu UE, în favoarea aderării la Uniunea Vamală Eurasiatică, structură controlată de Rusia.

Site-ul de știri economice Bloomberg afirmă că victoria lui Rumen Radev, candidatul susţinut de socialişti, în Bulgaria, precum şi cea a lui Igor Dodon în Republica Moldova accentuează incertitudinea politică din Europa şi este un atu pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care încearcă să obţină anularea sancţiunilor impuse în urma conflictului din Ucraina.

Alegerile din cele două țări, semne de incertitudine

„Orice formă de incertitudine, orice îndoieli privind calea către integrarea europeană şi reformele democratice sunt în avantajul Kremlinului”, a declarat directorul German Marshall Fund, Joerg Forbrig. “Rusia speră să capitalizeze în urma acestui rezultat”, a adăugat acesta pentru site-ul menționat.

„Atât Republica Moldova, cât şi Bulgaria au fost afectate în ultimii ani de corupţie endemică”, atrage atenția Voice of America, anunţând victoria celor doi candidaţi proruşi.

După părerea analiştilor citaţi de EUObserver, victoria lui Radev vine pe fondul furiei populaţiei faţă de politicile guvernamentale şi faţă de corupţie. Criticii se tem că va plasa Sofia pe orbita Rusiei, menționează site-ul citat.

EUObserver subliniază şi că victoria lui Dodon este rezultatul pierderii încrederii alegătorilor în Guvernul proeuropean, zguduit de o criză politică şi economică după scandalul de corupţie din 2014.

În viziunea BBC, alegerile au fost o luptă între tabăra care vrea legături mai strânse cu Rusia şi cei care vor integrarea europeană. „Republica Moldova, o fostă republică sovietică, are legături istorice strânse cu Moscova, şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în anul 1991”, afirmă sursa citată.

Cotidianul britanic Daily Telegraph avertizează că alegătorii din Bulgaria şi Republica Moldova au ales preşedinţi populişti în weekend, ceea ce amplifică temerile privind unitatea Occidentului, după victoria lui Donald Trump în alegerile de săptămâna trecută, din Statele Unite. „Ambii au avut platforme concentrate pe chestiuni precum imigraţia, securitatea şi concilierea cu Rusia”, precizează publicaţia.

Wall Street Journal titrează că „Rusia pare să fi câştigat doi aliaţi în Europa de Est”.