Home » Știri » Presa internațională reacționează după ce Guvernul Grindeanu a fost investit

Presa internațională reacționează după ce Guvernul Grindeanu a fost investit

Sebastian Rotaru / 05.01.2017, 11:30
Presa internațională reacționează după ce Guvernul Grindeanu a fost investit

Reacția presei internaționale, după ce Guvernul Grindeanu a fost numit, nu a încetat să apară și apreciază că numirea a pus capăt unei crize politice în România.

Tot presa internațională citează analişti potrivit cărora conducerea PSD ar putea afecta lupta anticorupţie, iar promisiunile din programul de guvernare ar putea duce la sacrificarea investiţiilor, scrie news.ro.

AFP îl citează pe analistul economic Cristian Grosu, potrivit căruia programul de guvernare al PSD „seamănă cu lista lui Moş Crăciun”, pentru că include multe lucruri, dar nicio sursă de finanţare. În aceste condiţii, Grosu şi-a exprimat teama că cheluielile de investiţii vor fi sacrificate în Guvernul Grindeanu.

“La sfârşitul mandatului vom fi din nou fără autostrăzile şi şcolile pe care toate guvernele de la căderea regimului comunist, în urmă cu 27 de ani, au promis să le construiască”, a subliniat analistul.

Alţi experţi se tem că lupta anticorupţie va avea de suferit după întoarcerea PSD la putere, deşi Guvernul Grindeanu a dat asigurări că această ofensivă va continua cu fermitate.

Agenția REUTERS avertizează că promisiunile de creştere salarială a PSD riscă să nu fie văzute cu ochi buni de Comisia Europeană, care este îngrijorată de starea conturilor publice.

“Stânga, care a fost la putere din 2012 până în 2015, a revenit asupra unui număr important de măsuri de austeritate. Fiscalitatea a fost redusă, salariul minim al bugetarilor crescut, iar deficitul bugetar din 2017 ar urma să fie de patru ori mai mare decât cel din 2017, potrivit Bruxelles-ului”, mai scrie agenţia.

Agenţia ASSOCIATED PRESS comentează în materialul său că există temeri că Guvernul Grindeanu – care are 26 de minişti, cu patru mai mulţi decât Guvernul tehnocrat precedent – ar putea încerca să încetinească lupta anticorupţie din ţară.

AP precizează că din Guvern face parte Sevil Shhaideh, un economist care a fost nominalizată pentru a deveni primul premier femeie şi musulman al ţării.

„Însă Iohannis a refuzat să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh, novice în politică şi membră a micii comunităţi musulmane din România, după ce s-a aflat că soţul ei, de origine siriană, care a lucrat în Ministerul sirian al Agriculturii, şi-a exprimat susţinerea pentru preşedintele Bashar al-Assad pe reţelele de socializare”, scrie agenţia americană.

“Parlamentul român a aprobat un nou Guvern de coaliţie de stânga (…), punând capăt la săptămâni de incertitudine privind cine va conduce ţara”, scrie EURONEWS.

Televiziunea paneuropeană notează că PSD a ajuns înapoi la putere pe baza promisiunilor de a creşte cheltuielile guvernamentale pentru asistenţă medical şi pensii, însă unii români sunt îngrijoraţi că social-democraţii vor submina eforturile anticorupţie din ţară.

„Numirea lui Florin Iordache ca ministru al Justiţiei a alimentat aceste temeri. Iordache a fost implicat în 2013 într-un efort de a consolida imunitatea pentru politicieni”, precizează jurnaliştii Euronews. .

Şi EURACTIV apreciază că învestirea Guvernului Grindeanu pune capăt crizei politice izbucnite atunci când preşedintele a respins-o pe Sevil Shhaideh

„PSD a ajuns la putere pe baza promisiunilor de a consolida creşterea economică în România, pentru (ca ţara – n.r.) să ajungă pe locul 13 în cele mai puternice economii din UE până în 2020, faţă de locul 17 în prezent”, explică portalul de ştiri.

Jurnaliştii o citează pe lidera opoziţiei de centru-dreapta, Raluca Turcan, care l-a acuzat pe Grindeanu de „populism” şi care a avertizat că politicile acestuia vor duce la un dezastru financiar.

NEW YORK TIMES îl citează pe decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), Cristian Pîrvulescu, potrivit căruia „adevăratul premier este Liviu Dragnea”. „Acesta este cabinetul personal al lui Dragnea”, a adăugat el.

Pîrvulescu atrage atenţia că puţini dintre noii miniştri au avut experienţă politică. „Nu este un Guvern politic, ci de un partid de guvernare. Aceasta este o problemă reală pentru ţară”, a subliniat el.

New York Times notează că membrii de cabinet care au mai multă experienţă politică au şi mai mult „bagaj politic”.

Cotidianul american afirmă că numirea lui Teodor Meleşcanu, un diplomat de carieră, la conducerea Ministerului de Externe, a fost laudată de unii analişti. „Este bine că avem un ministru de Externe cu experienţă, din moment ce România va prelua preşedinţia UE” în 2019, a explicat Radu Magdin, directorul Smartlink Communications, un grup de consultanţă politică.

El este de părere că noul Guvern va fi mai hotărât pe plan internaţional, „dar nu în mod agresiv”. Magdin aminteşte că, pentru a-şi atinge obiectivele economice fixate, Guvernul  Grindeanu va trebui să negocieze cu Europa.