Home » Știri » Presa rusă jubilează: „Victoria Socialismului” în Republica Moldova şi Bulgaria

Presa rusă jubilează: „Victoria Socialismului” în Republica Moldova şi Bulgaria

Octavian Palade / 14.11.2016, 11:05
Presa rusă jubilează: „Victoria Socialismului” în Republica Moldova şi Bulgaria

Toată presa rusă scrie despre „victoria socialismului” la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi Bulgaria.

Cotidianul Russia Today notează: „Victoria Socialismului. Dodon şi Radev au devenit preşedinţi ai Moldovei şi Bulgariei”, iar Agenţia Tass anunță: „Preşedinte al Moldovei a devenit Igor Dodon, candidatul care optează pentru apropiere de Moscova”, potrivit news.ro.

Site-ul postului rus de televiziune NTV a publicat un articol în care scoate în prim-plan diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi, iar RiaNovosti anunţă că noul preşedinte vrea să restabilească „relaţiile strategice” cu Rusia şi să normalizeze cooperarea în plan energetic.

Igor Dodon a obţinut 52,29% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,71% din sufragii, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni dimineaţă, după centralizarea a 99,9% din procesele-verbale.

Site-ul Unimedia anunţă că mai sunt de procesat rezultatele din doar două secţii de votare. La acest moment, Igor Dodon are 835.010 voturi, iar Maia Sandu – 761.934 de voturi.

Peste 1,6 milioane de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Un număr de 133.967 de cetăţeni moldoveni au votat în străinătate, la secțiile respective formându-se cozi uriaşe. Cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral, în multe secţii de votare nu mai existau buletine de vot, sute de oameni neavând ocazia să voteze.

După anunţarea rezultatelor parţiale care îl arătau câştigător, Igor Dodon a susţinut o conferinţă de presă în care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu că va fi şi preşedintele lor, cerându-le “să calmeze spiritele”.

“Acum haideţi să calmăm spiritele, nu avem nevoie de ură în societate. Stimaţi concetăţeni care aţi votat-o pe Maia Sandu, o să iau în calcul toate dorinţele dumneavostră, o să ascult pe fiecare, dar haideţi să liniştim spiritele, să recunoaştem, diferenţa este destul de mare. Ieşiţi cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata şi mâine pentru o întrevedere, dar nu trebuie divizată societatea”, a spus Igor Dodon ales, care le-a transmis celor din diaspora că de astăzi este şi preşedintele lor.