Home » Știri » Președintele Elveției devine mai ferm împotriva imigrației din UE

Președintele Elveției devine mai ferm împotriva imigrației din UE

George Stanciu / 02.11.2016, 15:54
Președintele Elveției devine mai ferm împotriva imigrației din UE

Președintele Elveției, Johann Schneider-Ammann, a afirmat că ţara sa are în plan să reducă numărul de imigranţi din UE, favorizând localnicii la angajare, o astfel de inițiativă fiind posibilă fără negocieri cu blocul comunitar. Această înăsprire a opiniei apare înainte de o întâlnire a șefului de stat cu Angela Merkel.

Într-un interviu acordat postului de televiziune SRF, citat și de news.ro, Schneider-Ammann, care deține anul acesta președinția asigurată prin rotație a Executivului statului, Consiliul Federal Elveţian, a transmis că statul său nu vrea să îți sacrifice suveranitatea.

„În primul rând, Merkel va auzi de la mine că noi contăm pe UE să nu ne impună o legătură între libertatea de circulaţie şi un acord-cadru”, a afirmat președintele Elveției

Uniunea Europeană vrea să înlocuiască aproximativ 120 de tratate bilaterale încheiate cu Elveția în diferite domenii, semnând un nou acord mai larg, ce ar presupune ca Elveţia să adopte automat mai multe norme europene, conform news.ro.

În cadrul reuniunii cu Merkel, președintele Elveției va oferii detalii şi cu privire la situația politică din țara sa. Luna trecută, camera inferioară a Parlamentului a adoptat un plan care acordă statut preferențial localnicilor la angajare, dar nu vorbește despre anumite cote de imigranți. Este de așteptat ca și camera superioară să aibă aceeași poziție.

În acest caz, Schneider-Ammann consideră că măsura ar „putea fi compatibilă cu regulile UE privind libertatea de circulaţie”.

Mai mulți diplomaţi europeni susțin că orice plan ce vizează reglementarea imigrației în Elveţia trebuie să primească acordul UE, mai ales pentru că poate exista un impact impact asupra negocierilor cu UE.

Elveţia, ce nu face parte din Uniunea Europeană, trebuie să ia act anul viitor de rezultatul unui referendum din 2014, prin intermediul căruia alegătorii au solicitat introducerea de cote pentru muncitorii ce vin din UE.

Această limitare ar fi în contradicție, însă, cu tratatele bilaterale ce oferă Elveţiei acces larg la piaţa unică UE, cel mai mare partener comercial al statului, în schimbul garantării libertăţii de circulaţie a cetăţenilor.