Home » Știri » Știri externe » Președintele Franței: Alegerea lui Trump „deschide o perioadă de incertitudine”

Președintele Franței: Alegerea lui Trump „deschide o perioadă de incertitudine”

Octavian Palade / 09.11.2016, 14:16
Președintele Franței: Alegerea lui Trump „deschide o perioadă de incertitudine”

François Hollande, președintele Franței, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria sa, „aşa cum e normal între doi şefi de state democratice”.

Hollande a subliniat însă că alegerea republicanului la conducerea Statelor Unite „deschide o perioadă de incertitudine”, transmite AFP, citat de news.ro.

„În joc e pacea, e lupta împotriva terorismului, este situaţia în Orientul Mijlociu, relaţiile economice şi conservarea planetei”, a menționat președintele Franței, care a promis că va discuta toate aceste subiecte cu noua administraţie americană, „cu atenţie şi în mod deschis”.

În opinia sa, contextul actual îndeamnă la o „Europă unită şi capabilă să se exprime şi să poarte o politică oriunde se află interesele sale ori unde valorile îi sunt puse în discuţie”.

Cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale din Franța, „ar trebui să luăm cunoştinţă de îngrijorările provocate de dezordinile din lume”, afirmă preşedintele francez, făcând aluzie la alegerile franceze.

„Este necesar să găsim răspunsurile, iar ele trebuie să poată să depăşească fricile şi să respecte principiile care ne fondează, democraţia şi modelul social”, a adăugat Hollande.

Și premierul italian, Matteo Renzi, l-a felicitat miercuri dimineaţă pentru victorie pe Donald Trump, după ce a susţinut public campania democratei Hillary Cliton.

Renzi italian a declarat că relaţiile bilaterale vor rămâne extrem de puternice între Roma şi Washington, chiar şi după instalarea lui Trump la Casa Albă.

”Îi doresc tot ce este mai bun. Prietenia americano-italiană este puternică”, a precizat Renzi.

Premierul italian este unul dintre puţinii lideri europeni care şi-au exprimat public susţinerea pentru campania democratei Hillary Clinton. De asemenea, opoziţia italiană s-a grăbit miercuri dimineaţă să-l condamne pe premier pentru că ar fi distrus poziţia italiană a Romei prin suţinerea lui Clinton.

Matteo Renzi a postat marți pe Facebook o postare emoţionantă cu privire la preşedintele Barack Obama.

”În opinia mea, istoricii vor fi blânzi cu preşedinţia lui Barack Obama”, a scris acesta.

Premierul a susţinut că preşedintele american este ”omul care a investit în speranţă, ci nu în cinism, care a crescut o întreagă generaţie”.

”Pentru mine, a fost un mare privilegiu pentru că am avut oportunitatea de a lucra împreună şi de a ne consulta în mai multe ocazii privind probleme geopolitice importante, relaţia dintre politică şi credinţă sau importanţa reţelelor de socializare”, a mai scris premierul italian despre Barack Obama.