Home » Știri » Prețul benzinei în România: cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Prețul benzinei în România: cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Octavian Palade / 27.10.2016, 09:40
Prețul benzinei în România: cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Prețul benzinei se află la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, susține un raport al Consiliului Concurenței.

Prețul benzinei la pompă s-a redus cu 23,7% de la mijlocul anului 2014 până în luna iulie a acestui an, iar preţul motorinei s-a redus cu 23,48%, arată un raport prezentat joi de Consiliul Concurenţei, potrivit news.ro. Este a treia cea mai mare ieftinire din UE în perioada supusă analizei, iar aceasta se întâmplă pe fondul scăderii preţurilor la petrol la nivel internaţional.

La începutul lunii iulie a acestui an, prețul mediu al unui litru de benzină la pompă, în România, era de 1,105 euro, în comparație cu 1,448 euro pe 30 iunie 2014.

Următoarele cele mai mari reduceri din Uniunea Europeană, după România, au fost înregistrate în Polonia (de 23,15%) şi în Bulgaria (22,49%), iar cele mai mici au fost înregistrate în Portugalia (11,99%) şi Malta (11,11%).

Scăderea medie în UE, în perioada analizată, a preţului benzinei cu taxe a fost de 17,01%.

Tot în perioada ultimilor doi ani, România a înregistrat a treia cea mai mare reducere din Uniunea Europeană a preţului motorinei comercializate în benzinării, de 23,48%, după Bulgaria (29,36%) şi Polonia (25,67%).

La începutul lunii iulie a acestui an, preţul mediu al unui litru de motorină în benzinăriile din România era de 1,102 euro, în comparație cu 1,44 euro pe 30 iunie 2014.

Franţa şi Suedia au raportat cele mai mici reduceri ale preţului benzinei cu taxe, de 13,94%, respectiv 12,42%, în timp ce media ieftinirii în UE a fost de 19,3%.

Consiliul Concurenţei mai arată că, la 4 iulie 2016, preţurile practicate în România pentru benzina şi motorina vândute în benzinării erau sub nivelul mediu din Uniunea Europeană.

”Sectorul comercializării cu amănuntul de carburanţi ocupă un loc important în ansamblul economiei româneşti, atât din perspectiva consumatorilor, cât şi a impactului asupra altor sectoare, Consiliul Concurenţei monitorizând sistematic funcţionarea acestei pieţe”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenţei.

 

”În primul semestru al anului 2016 preţurile la benzina fără taxe au scăzut semnificativ (comparativ cu cele practicate în alte state membre). Totuşi, preţurile practicate la benzina cu taxe au rămas relativ constante (raportat la cele practicate în alte state membre)”, se menționează în raportul autorității de stat.

Prețul benzinei, în scădere ca urmare a măsurilor propuse de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a propus un set de măsuri şi acţiuni, pe lângă acţiunile de investigare şi sancţionare derulate în sectorul carburanţilor, cu scopul de a stimula concurenţa pe piaţa carburanţilor, între care şi creearea unei baze de date şi a unei aplicaţii web/mobile pentru compararea preţurilor la carburanţi.

Autoritatea recomandă Ministerul Transportului instalarea, la intrarea pe fiecare autostradă, a unor panouri de informare care să conţină date privind numele companiei care deţine benzinăria, poziţia la care se află pe autostradă (de exemplu, la kilometrul 77) şi preţurile practicate la carburanţi.

Mai mult, Ministerul Energiei şi acela al Economiei ar trebui să publice rezultatele controalelor efectuate cu privire la calitatea carburanţilor, potrivit Consiliului Concurenței.

S-a formulat de asemenea o propunere referitoare la creşterea ofertei pe piaţa carburanţilor, de exemplu, prin intrarea pe piaţă a marilor lanţuri de hiper/supermarketuri prezente în România.

Consiliul Concurenţei atrage atenția că ar trebui redusă şi perioada de autorizare a construcţiei de noi benzinării, fapt ce ar creşte presiunea concurenţială asupra companiilor din sector, precum și eliminarea barierelor la intrarea pe piaţa carburanţilor.