Home » Știri » Prețul curentului electric ar putea să scadă în următorii ani. Ce promit furnizorii

Prețul curentului electric ar putea să scadă în următorii ani. Ce promit furnizorii

Octavian Palade / 08.11.2016, 13:39
Prețul curentului electric ar putea să scadă în următorii ani. Ce promit furnizorii

Prețul curentului electric ar putea scădea, potrivit furnizorilor de energie, care dau asigurări că energia electrică se va ieftini, ca urmare a impactului surselor regenerabile.

Preţul curentului electric va fi din ce în ce mai mic în următorii ani, ca urmare a impactului surselor regenerabile, a dat asigurări marţi preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, scrie news.ro.

”Sunt câteva opinii care spun că, pe măsură ce penetrează regenerabilele, din ce în ce mai mult şi înlocuiesc alte tipuri de energie, datorită progreselor tehnologice în domeniul regenerabilelor, preţurile vor scădea”, a afirmat Lungu, într-o conferinţă de presă.

Prețul curentului electric a scăzut în România, dar nu datorită legii energiei electrice, ci drept consecință a ”penetrării masive a regenerabilelor”, consideră specialistul.

”În momentul în care costul cu investiţiile ale regenerabilelor vor fi din ce în ce mai scăzute, este evident că preţul la energie va scădea. Aici suntem într-un paradox. Preţul pe piaţa en gros scade şi preţul la consumatorul final nu prea scade, ci chiar la nivel de Europa este în uşoară creştere”, a mai declarat Lungu.

Specialiştii avertizează însă că energia regenerabilă are un caracter impredictibil, astfel că este nevoie şi de rezerve de energie clasică, ”ca să ajute”.

”E păcat să nu folosim şi energia regenerabilă. Şi atunci va fi o energie regenerabilă foarte ieftină noaptea, că noaptea bate vântul mai mult. Având posibilităţi de stocare, această energie va putea fi folosită a doua zi, să zicem. O energie care a fost mai mult sau mai puţin gratis noaptea, vin doar costurile de stocare. De aceea spun că sunt previziuni pe termen lung-scurt, probabil după 2030, când se termină şi la noi schema suport, vor fi preţuri mai scăzute la energie”, a mai precizat preşedintele AFEER.

Prețul curentului electric, neschimbat și în 2017

Pe de altă parte, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, afirmă că preţul curentului electric la consumatorul final va rămâne neschimbat, cel puţin până anul viitor.

”Va exista o modificare a legii privind susţinerea regenerabilelor. Probabil că va fi o creştere sensibilă a suportului pentru certificatul verde, dar nu va fi una serioasă şi nu va putea depăşi 1-2% în preţul final, în cazul cel mai defavorabil”, a declarat președintele ANRE.

Cu toate că în 2017  va fi finalizată liberalizarea pieţei reglementate, în care sunt incluşi consumatorii casnici, acest lucru nu va fi resimţit de către consumatorul final, pentru că există ”o evoluţie pozitivă, favorabilă a preţului şi a cantităţii de energie care intră în piaţă”, potrivit şefului ANRE.