Home » Știri » Prețuri mai mici la medicamente, negociate în tandem de România și Bulgaria

Prețuri mai mici la medicamente, negociate în tandem de România și Bulgaria

Octavian Palade / 09.11.2016, 16:04
Prețuri mai mici la medicamente, negociate în tandem de România și Bulgaria

România şi Bulgaria vor negocia împreună prețuri mai mici la medicamente şi se vor ajuta reciproc cu cele care lipsesc.

Cele două țări speră să obțină prețuri mai mici la medicamente în urma semnării unui memorandum semnat de ambele guverne.

Astfel, Guvernul României a aprobat, miercuri, prin Memorandum, negocierea şi semnarea unui acord de cooperare cu Bulgaria, al cărui cadru va asigura accesul pacienţilor la medicamente, scrie news.ro.

Potrivit acestui acord, pacienţii din ambele ţări vor putea beneficia rapid de medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o ţară, dar se găsesc în cealaltă, cele două state urmând, de asemenea, să încheie acorduri comune cu producătorii în vederea obţinerii unor reduceri de preţ.

Ca urmare a semnării memorandumului, România şi Bulgaria vor putea încheia acorduri comune cu producătorii în vederea obţinerii unor reduceri de preţ, vor agrea lista de medicamente cărora li se aplică procedura, precum şi o poziţie comună cu privire la preţul confidenţial sau, după caz, reducerile de preţ care vor fi cerute pentru medicamentele respective, anunță Guvernul.

Prețuri mai mici la medicamente, prin semnarea unui acord

Executivul mai precizează că procedura privind acordurile comune încheiate cu producătorii de medicamente ar urma să fie aplicată pentru acele tratamente care nu sunt rambursate din fondurile publice în niciuna dintre ţările semnatare ale acordului de cooperare, pentru medicamentele cu denumiri comune internaţionale noi şi pentru aşa-numitele medicamente orfane, utilizate în tratarea bolilor foarte rare. Astfel, pacienţii vor putea beneficia mai rapid de medicamentele cele mai noi şi eficiente pentru diagnosticul lor şi, pe de altă parte, vor fi asigurate economii în bugetele celor două ţări.

”Deciziile privind implementarea Acordului vor fi luate, prin consens, de către Comitetului de Coordonare pentru Acţiuni Comune ce urmează să fie creat în acest scop, iar prima şedinţă a comitetului va avea loc în România, ca Depozitar al Acordului, în termen de o lună de la intrarea lui în vigoare. Ulterior, şi alte guverne din spaţiul european se pot alătura acestui proiect de cooperare voluntară iniţiat de România şi Bulgaria, care vizează o abordare comună care să asigure accesul la tratamente eficiente în Europa Centrală şi de Est”, se mai arată în documentul Executivului.

România şi Bulgaria au prezentat acest proiect comun la întâlnirea de lucru a miniştrilor Sănătăţii din Europa Centrală şi de Est cu privire la provocările crescânde din domeniul politicii medicamentului, care a avut loc în zilele de 2-3 iunie la Sofia şi la care România a fost reprezentată de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi de preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Nicolae Fotin.

La încheierea reuniunii, ţările participante – România, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria – au semnat o declaraţie de intenţie comună.